Signerat

Tobias Lindberg: Tobias Lindberg: Satsa inte allt på rött. Turen kan vända.

Finansminister Magdalena Andersson på tisdagen.Bild: Fredrik Sandberg/TT
I näringslivet sägs att en bra vd ska ha tur. Inom politiken gäller detsamma för en finansminister. Magdalena Andersson (S) kunde knappast klaga på turen när hon presenterade regeringens vårbudget på tisdagen.
En stark konjunktur med ökad export bidrar till att svensk ekonomi nu spås växa mer än i fjolårets prognoser – 2,9 procent i år och 2,2 procent under 2018. Det ger större överskott i de offentliga finanserna än tidigare väntat, vilket ökar manöverutrymmet när regeringen lägger ut kursen inför nästa års val.
Men nu tillhör det inte traditionen att tala om tur i politiken. Så lät det också på Andersson som om de starka siffrorna var en naturlig följd av regeringens styrning.
"Genom att föra en ansvarsfull finanspolitik sedan vi tillträdde har vi lyckats vända det stora underskott vi ärvde till att nu kunna visa överskott i de offentliga finanserna varje år under den här mandatperioden", sade hon i en kommentar.
Inte ett ord om att alliansregeringen hanterade sviterna av den största finanskraschen sedan 1929. Inte minsta medgivande av att det var rimligt med statliga underskott när tiderna var som sämst. Tongångarna från allianspartierna blev därefter. Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson muttrade ogint.
"Om man bedriver expansiv finanspolitik som vore det lågkonjunktur i en högkonjunktur, fattas bara att det går bra."
Regeringen har spenderat för mycket, menade Kristersson. Hans kollegor i C, L och KD framhöll i sin tur att pengarna satsats fel. Men den ekonomiska risken i sammanhanget ligger inte i vad som gjorts, utan snarare i vad Andersson planerar att göra. Överskotten ger "nya förutsättningar att möta samhällsutmaningarna", resonerar hon och lovar stora satsningar inom offentliga sektorn.
Dessa ska bland annat bidra till att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Men praktiskt taget inga prognoser tyder på att det går. Med en arbetslöshet på 6,8 procent ligger Sverige nu, enligt Eurostat, på fjortonde plats i unionen. I topplacerade Tjeckien är motsvarande andel 3,4 procent.
Ändå ska arbetslöshetsmålet nu vara det som "vägleder den ekonomiska politiken". Det antyder att satsningarna kan bli väldigt stora.
Större än vad som är långsiktigt hållbart för ekonomin?
Klart är att Andersson riskerar att låsa sig vid ökade utgifter i samma veva som intäkterna börjar minska. Som DN:s Johan Schück påpekade på tisdagen kan uppgången börja avta redan före nästa val. Och de tydligaste politiska förändringarna på intäktssidan är tre planerade skattehöjningar som allianspartierna till råga på allt hotar att stoppa i riksdagen.
Det är en djupt rotad tradition inom socialdemokratin att se kampen mot arbetslöshet som ett överordnat mål. Likväl bör Andersson inte satsa för högt på denna röda politik. Som hon själv påpekar anas svarta moln på avstånd – osäkerheten har tilltagit i världen på senare tid.
Då är det särskilt viktigt med goda marginaler. Turen kan vända även för en bra finansminister.
Läs alla artiklar om: Vårbudgeten 2017
Gå till toppen