Lund

Ladies Circle vill lära om sin omvärld

De ses var tredje torsdag och hittar på roliga saker tillsammans. Det kan vara nästan vad som helst.
– Vi vill öka förståelsen för varandra, både globalt och oss emellan, säger Karin Persson, sekreterare för Ladies Circle i Lund.

Karin Persson menar att medlemmarna i klubben lär sig om en massa olika saker under föreläsningar och aktiviteter. De lär sig även mycket om varandra och blir också nära vänner.Bild: Nilla Lind
Konstellationen med Ladies Circle har funnits sedan 1930-talet men blev än mer populär under mellankrigstiden. Det blev ett sätt för kvinnor att komma bort från hemmet ett tag och få ägna sig åt någonting som de i vanliga fall kanske inte fick möjlighet att göra. I dag finns konceptet runt om i hela världen. I Lund finns en lokal klubb som träffas med jämna mellanrum.
– Vi heter LC47 för att vi är nummer 47 i ordningen av startade lokalföreningar i Sverige, berättar Karin.
Karin själv hittade klubben genom att en kollega på jobbet frågade om hon ville följa med 2009.
– Jag gjorde det några gånger och sedan gick jag med.
Det finns lokala föreningar runt om i hela landet, från söder till norr med ca 2 000 medlemmar i Sverige och 13 000 medlemmar globalt. I Lund är tolv kvinnor medlemmar i dag och cirkeln i Lund har funnits i ungefär 50 år nu. Det vanliga medlemsantalet lokalt är ungefär 15 personer, förklarar Karin. Anledningarna till att hon tycker att det är så roligt är flera.
– Vi ses regelbundet och jag får träffa personer som inte tillhör mitt vanliga umgänge. Vi har alla olika erfarenheter och jag får en bredare vy.
De lokala klubbarna organiseras av styrelsen och medlemmarna turas om att ha de olika posterna. Man får i princip testa alla de olika rollerna efter hand, menar Karin.
När LC47 ses försöker de variera aktiviteterna ordentligt. Gruppen kan exempelvis ägna sig åt olika kulturella saker, företagsbesök, föreläsningar, och olika gäster bjuds in med jämna mellanrum. Styrelsen har ansvar för att planera årets program.
– Vi sysslar en hel del med välgörenhet och håller i insamlingar också. Genom att till exempel anordna loppisar kan vi samla in pengar till organisationer och projekt som vi väljer. Vi har hela tiden ett charity-projekt, säger Karin.
Det innebär att de valt en organisation som de stödjer. De har både ett lokalt, ett nationellt och ett internationellt projekt. De olika projekten varar under en period av två år, sedan väljer de en ny organisation att stödja. En period har det nu varit Love Nepal. Under en längre period tidigare har de stöttat kvinnojouren i Lund.
– Vi hade ett nära samarbete och fick till exempel veta om det var något särskilt de behövde, som BH:s eller gummistövlar till barn. Då samlade vi in detta, förklarar Karin.
Medlemmarna i Ladies Circle är mellan 18 till 45 år. Tanken är att det inte ska vara för stora åldersskillnader, menar Karin. Hon tycker själv att det känns som ett bra sätt att lära känna nya människor, kanske som nyinflyttad i en stad. De som hittar Ladies Circle gör det ofta genom att deras mamma eller någon annan släkting eller bekant är eller varit med.
Ofta hålls mötena hemma hos någon medlem. Det är både trevligt men också lite kostnadseffektivare förklarar Karin. Då äter de tillsammans och håller ett möte där bland annat en medlem får prata om något valfritt i tre minuter.
– Det hålls internationella möten också, då kan man åka utomlands och träffa andra om man vill.
Medlemmarna betalar en medlemsavgift varje år. Pengarna går till föreningen och kostnader för aktiviteter. Det kostar 60 kronor att gå på varje möte. Det är en kostnad som Karin menar främst går till maten som äts under mötet.
För att få bli medlem så måste man ha besökt tre möten först, för att känna om det är något för dig.
Den manliga motsvarigheten för Ladies Circle heter Round Tabel.
Gå till toppen