Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ölbloggen

Håkan Engström: Ett enkelt val: Orval

Samarbetet med New Belgium däremot blev väl sådär.

Bland trappistbryggerierna är Orval min favorit. De gör bara ett öl: en torr trappist som utöver humlen och mer ordinär, fruktig belgojäst får mycket karaktär från brettanomyces –den numera så populära jästsvampen. Sällan motsvarar den beskrivningen "hästfilt" lika väl som när den hamnar i en butelj Orval.
Alltså hade jag höga förväntningar när New Belgium i Colorado lanserade ett öl som tagits fram i samarbete med Anne-Françoise Pypaert, bryggmästare på Orval. Den ingår i New Belgiums "Leaps of Faith"-serie. Ni hittar den på Systembolaget ett litet tag till.
Detta är en stark bruin som kryddats med granskott och paradisört, närmast att jämställa med en qvadrupel. Alkoholstyrkan ligger på 9,5%, och det märks. Att kalla den spritig vore att ta i, men lite spretig är den allt. Den ger en rätt fin alkoholvärme.
I doften hittar jag toast och bränt socker, liksom torkad mörk frukt och körsbär. Lite smörig i smaken, med peppar och sälta men också ett inslag av mandel. Lite för söt för min smak, men framför allt saknar den balans och känns inte riktigt mogen.
Jag köpte två flaskor. Den andra ska jag nog låta mogna ett tag.
Gå till toppen