Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Falsterboelev utsedd till en av Sveriges bästa uppfinnare

Det började som ett teknikprojekt på Skanör Falsterbo Montessoriskola. Erik Eckners erfarenhet av att duscha mycket gav honom en idé som nu prisas i tävlingen Finn upp.

Fjortonårige Erik Eckner går i åttonde klass och är en av tio pristagare i tävlingen Finn upp, Sveriges största uppfinnartävling för unga. Under en NO-lektion i skolan strax innan jul fick han till uppgift att hitta på en idé för ett tävlingsbidrag.
– Vi har begränsat med varmvatten i duschen och jag duschar mycket. När jag fick uppgiften hade vi precis läst om elektricitet i skolan så jag visste ungefär hur mycket elektricitet det gick åt för att värma upp vattnet, säger Erik Eckner.
Det var så Hot Water Timer, en mätare som håller koll på hur mycket varmvatten en förbrukar när en duschar, började ta form. Under fyra veckor arbetade Erik Eckner med att ta fram en skiss och slutligen presentera sin uppfinning som alltså utsetts till en av de tio bästa i Sverige.
– Det är väldigt kul att vara en av få uttagna. Jag är stolt över mig själv och känner mig tacksam.
Erik Eckner var en av drygt 1400 elever mellan 12 och 15 år som deltog i tävlingen. Den 29 maj kommer han och de andra vinnarna att få ta emot sina priser under en ceremoni på Nobelmuseet i Stockholm. Det kommer att delas ut första-, andra- och tredjepris i tre olika kategorier och den tionde personen kommer att få ett hederspris.
– Det känns lite nervöst att åka till Stockholm. Jag har inte tänkt så mycket på placering och är bara stolt över att vara en av tio, säger Erik Eckner som kommer att besöka huvudstaden tillsammans med sin farmor, mamma, syster och eventuellt också sin NO-lärare.
Gå till toppen