Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Folk måste få reda på vad som händer med 18 000 välfärdsföretag

Hur påverkas vårdköerna av den föreslagna politiken och vad tycker vårdtagarna?Bild: Anders Malmberg
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Tony Henningsson ställer följande frågor i en artikel i Sydsvenskan: "Skulle det inte räcka med 7 procent i vinst? Hur många får 7 procent avkastning på sitt bankkonto? Eller hur många aktier lämnar 7 procent i direktavkastning?"
Läs också Det räcker med 7 procent i vinst för välfärdsföretagen
Det Tony Henningsson här lyfter fram är centralt för hur debatten kring vinsttak för välfärdsföretagen förs.
Många, inklusive Tony Henningsson, har uppenbarligen inte förstått att det är en fundamental skillnad mellan Ilmar Reepalus förslag om 7 procent avkastning på operativt kapital och 7 procent i direktavkastning.
Direktavkastning är ett mått på hur mycket man får i årlig utdelning jämfört med värdet på ett företag. De börsnoterade välfärdsföretagen ger för närvarande en direktavkastning på 0 till 2 procent.
Revisionsfirman PWC har visat vad Ilmar Reepalus förslag innebär. 25 procent av alla välfärdsbolag får bara redovisa förlust. Att tro att dessa företag långsiktigt överlever är endast en illusion. De flesta resterande företag får endast redovisa en så låg vinstmarginal att den närmar sig noll. Så länge dessa företag existerar kommer direktavkastningen att vara väsentligt närmare 0 procent än 1 procent.
Det mest hoppingivande jag hört från socialdemokratin i denna fråga är när finansminister Magdalena Andersson på deras kongress nyligen sa att de nu ska göra konsekvensanalyser. Ilmar Reepalu har i allt väsentligt ignorerat detta. Det är dags att svenska folket får reda på vad som händer med 18 000 välfärdsföretag med 230 000 anställda om hans förslag genomförs. Ge oss exempelvis svaret på grundläggande frågor som hur många anställda de privata välfärdsföretagen kommer att ha kvar om 5 och 10 år, vad kostar det den offentliga sektorn i investeringar för att bygga upp kapacitet för bortfallet, hur påverkas vårdköerna och vad tycker de hundratusentals medborgare som kommit till insikt om att just för dem passar ett privat alternativ bäst?
Det vi hittills sett från regeringen i denna fråga är en företagsfientlig vänsterretorik i klassisk Jonas Sjöstedt-stil. Låt oss hoppas att Magdalena Andersson menar vad hon säger, eftersom det inte är seriöst att komma till riksdagen med ett förslag som berör så många utan relevanta konsekvensanalyser.

Dan Olofsson

Gå till toppen