Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon tecknar Therese Sjögran som liten

Maria Borgelövs illustrationer har blivit kända för många som köper veganska produkter från Malmö. Nu är hon aktuell som tecknare i en andra bok om fotbollsspelaren Therese Sjögran.

Maria Borgelöv varvar illustrationsuppdrag med formgivning.Bild: Cecilia Lindberg
– Det känns jättekul att vara med om att lyfta fram en förebild inom fotbollen som är en kvinna. Alla kan ju inte ha Zlatan som förebild, säger Maria Borgelöv när vi ses i den hemtrevliga studion i frilanskollektivet Skatan vid Betaniaplan i Malmö.
Maria plockar fram två böcker om Therese Sjögran där hon stått för illustrationerna. 2015 kom ”Rött kort, Therese” och nyligen fortsättningen ”Snygg fint, Therese.” Böckerna vänder sig till barn kring åldern 6–9 och är skrivna i korta kapitel med många bilder för att passa både för högläsning och för att läsa själv.
– Det har varit ett roligt uppdrag – och jag har fått lära mig mycket om fotboll. Jag är hästtjej och har egentligen aldrig spelat fotboll, förklarar Maria.
För att få grepp om hur hon skulle skildra spelet på fotbollsplan studerade hon fotbollsregler, glidtacklingar och olika typer av finter. Hennes tecknarstil är visserligen inte fotorealistisk, men det var ändå viktigt att känslan i bilden blev rätt.
– Sedan har jag visat teckningarna kontinuerligt för förlaget – och Therese har godkänt dem.
Båda böckerna är inspirerad av landslagsstjärnan Therese Sjögrans barndom och är skrivna av sportjournalisten Anja Gatu. Läsarna får följa Therese när hon som liten spelade i Harlösa AIF och sedan i Veberöds AIF.
Marias uppdrag var att teckna fotbollspelaren Therese Sjögran som liten – fast hon skulle ändå gå att känna igen utifrån hur hon ser ut idag. Maria Borgelöv tycker att det är fascinerande med den hängivenhet som den unga Therese hade.
– I boken tränar hon väldigt mycket och håller på och trixar hela tiden. Samtidigt så skildras den osäkerhet som hon också känner ibland. Man förstår att hon är bra på fotboll, men det är inte så att hon är en supertalang i början.
Bilderna i boken är svartvita, men många känner nog igen Maria Borgelövs färggranna illustrationer från förpackningar i mataffären. Sedan Malmöbutiken Astrid och aporna drog igång sin tillverkning av veganska produkter har Maria designat förpackningarna och stått för de humoristiska illustrationerna med produkter som ”göttbullar”, ”fejkon” och ”rost veef”.
Maria har tecknat sedan barnsben, men det dröjde innan hon bestämde sig för att satsa på det som ett yrke. Efter gymnasiet gick hon en ingenjörsutbildning i grafisk produktion. Efter ett år på Serietecknarskolan i Malmö fördjupades intresset för att göra illustrationer, och sedan 2009 kombinerar hon tecknandet med grafiska formgivaruppdrag.
Tanken är att det ska komma ytterligare en bok om Therese.
–Det är roligt att göra barnböcker – men tidskrävande. Jag gillar själv att läsa barnböcker och jag älskar tecknad film och sagor.
Fakta

Maria Borgelöv

Gör: Illustratör och formgivare

Bor: Sorgenfri

Om sin stil: Svårt att beskriva den själv – men den är ganska naivistisk och lättsam.

Aktuell: Som illustratör till boken ”Snygg fint, Therese” med text av Anja Gatu som släpps på Olika förlag.

Gå till toppen