Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klartecken för solcellspark vid motorvägen

Den stora solcellsparken som planeras intill E6, nära Landskrona södra, har fått bygglov för en första etapp. "Målet är att den ska stå klar till sista juli" säger ägaren Jan Swedin.

Den planerade solcellsparken, sedd norrifrån från motorvägen E6. Modell: Tengbom arkitekter
Landskronabaserade IT Gården vill som tidningen tidigare berättat bygga en stor solcellsanläggning. Tidsplanen har skjutits framåt i ett par omgångar. Den kommunala mark som företaget ville använda från början var för sank för att bygga på.
I stället har företaget avtalat om att köpa ett större markområde av kommunen. Området ligger söder och väster om Axeltofta koloniområde, nära strandskyddade Saxån, med anslutningsväg via Sydgången i koloniområdet.
450 000 kronor står det på prislappen för 90 000 kvadratmeter mark, motsvarande cirka tretton fotbollsplaner.
Företagets grundare Jan Swedin har idag sålt merparten av företaget och lämnat vd-stolen men driver fortfarande solcellsparkprojektet i ett fristående bolag, IT Gården fastighet AB.
Han välkomnar beskedet att projektet beviljats bygglov för den första etappen. Han berättar att det inledningsvis bara är knappt en tiondel av området som täcks med solceller, att anläggningen inledningsvis kommer att producera maximalt 250 000 kilowattimmar per år, och att projektet beviljats ett statligt bidrag på 1,2 miljoner kronor.
– Allt är klart för att börja bygga. Mitt mål är att det ska stå klart till den sista juli, säger Jan Swedin.
Den första etappen ligger utanför planlagt område.
– Den andra etappen ligger däremot inom ett område som är planlagt som parkområde. Där krävs i så fall en planändring, säger kommunens planchef Jonas Nilsson.
Den planerade solcellsparken utmed motorvägen E6, sedd söderifrån kan fullt utbyggd täcka ett område motsvarande 13 fotbollsplaner. Modell: Tengbom arkitekter
Solcellsanläggningen byggs på ett markområde som bara ligger 1-2 meter över havsnivån, och är känsligt för översvämningar.
Trafikverket har också godkänt planerna efter att ha försäkrat sig om att solcellerna inte kommer att blända trafikanter eller på annat sätt försämra trafiksäkerheten på livligt trafikerade E6. Den närmaste solcellen hamnar 77 meter från vägen, och anläggningens nya transformatorstation placeras 180 meter från motorvägen.
Därmed inkräktar man i nuläget inte på kravet om byggnadsfritt avstånd på minst 50 meter. Om kommande etapper placeras närmare än så krävs tillstånd enligt väglagen.
Tidsplanen för kommande etapper är inte fastställd.
– Det beror på hur vi kan lösa ekonomin i det hela, säger Jan Swedin.
Gå till toppen