Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Le Pen skärper tonen mot EU –val på söndag

Bort med EU-flaggan, sade Marine Le Pen när hon skulle intervjuas i fransk tv. Bryssel blir en av slagpåsarna när Nationella frontens presidentkandidat försöker skärpa tonen i kampanjspurten.

Bild: Claude Paris
– EU har gjort mycket illa för vårt land och vårt folk, hävdade Le Pen i tv-kanalen TF1 i tisdags kväll, då hon inte ville ha EU-flaggan bakom sig i studion.
Flaggkampen har sedan förts vidare av partiets andreman Florian Phillppot.
"Snart kommer vi stoppa ner er oligarkflagga i garderoben", twittrade Philippot under onsdagen, enligt Reuters.
EU är ett av Le Pens favorithatobjekt. Blir hon vald till president lovar hon att snabbt kalla till ett europeiskt toppmöte "utan EU" och därefter folkomrösta om både EU och euron. Genom att återinföra francen kommer "miljontals" nya jobb att skapas, förklarar hon i en intervju med tidningen Le Figaro.
Motståndarna är dock inte imponerade.
– Madame Le Pens ekonomiska projekt innebär konkurs inom sex månader, hävdade högerns François Fillon på ett valmöte i Lille i tisdags.
Samtidigt som Le Pen tar i mot EU rör sig vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon åt motsatt håll.
– Men vi vill inte alls lämna! Plan A är att omförhandla fördragen, sade Mélenchon till belgiska Le Soir och andra utländska journalister i Paris i måndags i ett försök att tona ned sin tidigare skarpa EU-kritik.
Fakta:

Opinionsläget i Frankrike

Inför första omgången av det franska presidentvalet på söndag är opinionsläget mycket jämnt mellan de fyra toppkandidaterna. Så här ser det ut i de senaste mätningarna från Ifop:

Macron – På March –23

Le Pen – Nationella fronton –22,5

Fillon –Republikanerna –19,5

Mélenchon - Vänsterpartiet –19

Övriga sju kandidater ligger alla under 10 procent i mätningarna.

Gå till toppen