Kävlinge

Måltidsvän för ensamma seniorer blev succé – nu blir verksamheten permanent

Kävlinges äldre har det senaste året kunnat få sällskap av en frivillig under sina måltider – i ett projekt för att motverka ensamhet. Projektet har varit en succé och nu står det klart att verksamheten blir permanent.

Bild: Pontus Lundahl/TT
Under tisdagens möte beslutade socialnämnden i Kävlinge enhälligt att projektet Måltidsvän är här för att stanna.
– När vi startade projektet hade vi två mål: dels att motverka ensamhet hos äldre och att de blir undernärda av att sitta och äta ensamma, dels vill vi uppmuntra till god kosthållning, säger Annsofie Thuresson (M), ordförande i socialnämnden.
– Jag tror att bra mat är den bästa förebyggande verksamheten för äldre.
Idén bakom måltidsvännerna kommer från Danmark och tog fart i Kävlinge kommun för ett drygt år sedan. Äldre som känner sig ensamma kan genom kommunen ansöka om att få en måltidsvän gratis.
– Den frivilliga kommer hem och hämtar senioren och så går de till restaurangen och äter tillsammans, förklarar Annsofie Thuresson.
Alla seniorer i Kävlinge kan ansöka om att få en måltidsvän. Måltidsvännerna arbetar ideellt men maten de äter med senioren bjuder kommunen på. Idag finns ett tiotal frivilliga i Kävlinge. Hur ofta senioren och den frivilliga träffas är olika – men minst en gång i veckan.
– Just nu har vi fler som vill ha måltidsvän än vad vi har frivilliga, men vi söker aktivt efter fler som vill engagera sig. De som redan är måltidsvänner är positiva – så vi har goda förhoppningar inför framtiden, säger Annsofie Thuresson.
Vad blir det för skillnader i verksamheten nu när den blir permanent?
– Verksamheten har funnits i ett år och är väletablerad. Den enda egentliga skillnaden är att det blir en trygghet för de äldre och de frivilliga i att veta att detta blir kvar.
Vill du läsa fler nyheter från Kävlinge kommun? Gilla "Här i Kävlinge" på Facebook.
Gå till toppen