Staffanstorp

Nu kan du söka till sommarlovsentreprenör – och tävla om prispengar

Är du mellan 17 och 19 år, saknar sommarjobb och vill prova att driva företag? Efter ett års uppehåll kan ungdomar återigen söka till att under några månader få testa på att vara egenföretagare i Staffanstorp.

Starta en dansagentur? Kommunen i Staffanstorp vill nu stödja unga sommarentreprenörer med idéer.Bild: Linda Axelsson
Tvätta bilar, starta upp en dansagentur eller fototryck med magneter – ja, det är några av de idéer som tidigare ungdomar i Staffanstorp förverkligat som sommarlovsentreprenörer.
– Det är ett väldigt brett utbud av idéer som kommer till oss varje år, vilket såklart är jättekul. Det kan vara allt från trädgårdsarbete och andra hushållstjänster, till större projekt som blir till riktiga företag senare, säger Monica Smidelik, handledare för sommarlovsentreprenörer i Staffanstorps kommun.
Hela konceptet går ut på att driva ett så kallat övningsföretag under en sommar, där man får chansen att såväl utveckla en idé som att delta på två kick off-veckor. Och deltagarna får ett startkapital på 2 000 kronor per företag. Enligt Monica Smidelik är den här sortens sommarjobb ett rikstäckande initiativ, men vad som utmärker just Staffanstorp är det stora engagemanget från de lokala företagarna.
– Största vinsten är att få testa, men det finns också vissa som startat eget företag efteråt. Framför allt vill jag lyfta fram vårt näringsliv här i Staffanstorp, de lokalföretagare som ställer upp som mentorer, med studiebesök och inspirationsföreläsningar, säger hon.
Likt en egenföretagare får sommarentreprenörerna ingen garanterad lön. Istället har man i Staffanstorp valt att starta upp en tävling. I potten ligger prispengar på sammanlagt 8 000 kronor.
– Priserna man kan kämpa om är årets sommarlovsentreprenör, årets entreprenör och årets marknadsförare. 4 000 kronor kommer från Staffanstorps kommun och 4 000 kronor från företagsgruppen. Skulle du inte tjäna så bra under sommaren har du då en chans att gå hem med en slant extra, säger Monica Smidelik.
Sist Staffanstorp hade sommarlovsentreprenörer var det enligt Monica Smidelik väldigt lyckat, nu hoppas hon på samma resultat.
– Drömversionen är att få in ett gäng trevliga ungdomar som är seriöst intresserade av att testa på entreprenörskap. Då får de ut mycket av projektet precis som alla de företagare som ställer upp för våra ungdomar. Man får så mycket tillbaka när man jobbar med unga på det här sättet.
Gå till toppen