Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

René Vázquez Díaz nya roman är en fartfylld spänningshistoria

Den kubanske författaren René Vázquez Díaz skriver både på svenska och spanska.Bild: Celanders förlag

René Vázquez Díaz

BOKEN. Gå vilse. Celanders förlag.
Efter ett gräl med älskarinnan försvinner den kubanske skeppskocken Férmin. Hans brorson Andrés som är författare och besatt av tanken att skriva en roman om sin morbror ger sig iväg till Marseille för att söka efter honom. Men snart har också Andrés gått upp i rök.
Det är många försvunna och än fler vilsegångna och snedtrampande själar i Malmöförfattaren René Vázquez Díaz nya roman ”Gå vilse”, som i inledningen beskrivs som ”en desperat kvinnas krönika”. Den desperata kvinnan är Andrés hustru Cristina, som skuldtyngd av tanken att det är hon som drivit bort sin make tar upp sökandet och kastas in i en hotfull undre värld.
Berättelsen utspelar sig bland exilkubaner i ett Europa på väg att falla sönder, där spanska pensionärer slängs ut på gatan trots att miljontals bostäder står tomma och kvinnor är till salu precis som knark. Det ger en mörk fond åt denna thriller som annars framförallt frossar i färgstarka karaktärer och blodfyllda kärleksträtor.
Andrés har drömt om att åstadkomma en roman ”med ett provokativt språk och stor passion, en bok full av meningslös misshandel, naiva mördare, små mänskliga segrar och oväntade kärleksförvecklingar”. Det är väl rätt precis den boken René Vázquez Díaz har skrivit.
”Gå vilse” är en pratig och yvig berättelse med stora gester och grälla personteckningar. Här gråter männen och skäller kvinnorna när de inte slåss, svartsjukan svallar, grälen böljar och ordet hora slängs hit och dit. Ingenting för den som uppskattar lågmälda subtiliteter, alltså. Jag blir stundtals lite matt.
Men temperamentet är samtidigt medryckande och intrigens många turer är oförutsägbara och skickligt hopspunna. Det gör ”Gå vilse” till en fartfylld spänningshistoria för den som tröttnat på den typiska nordiska kriminalromanens korthuggna meningar, kärva repliker och stenhårda känslolägen.
Gå till toppen