Kultur

Petter Larsson: Bokmässan borde ta chansen när Nya Tider medverkar i hot

Högerextrema Nya Tider tilläts ställa ut på bokmässan förra året trots protester från enskilda författare. Nu stämmer också två av de största förlagen in i kritiken.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bokmässan i Göteborg är i blåsväder – igen. Beslutet att låta den högerextrema Nya Tider ställa ut också i höst sätts nu under stark press. I veckan som gick ifrågasatte Bonnierförlagen och Natur & Kultur propagandatidningens medverkan.
Många förlag, författare och andra kulturarbetare väntas dessutom bojkotta mässan och alternativa, fascistfria, arrangemang planeras. Men att storförlagen nu tar ton ska inte underskattas. Medan vanliga dödliga bojkottande kulturarbetare kan skamfila bokmässans anseende en smula, kan förlagsjättarna skada också plånboken.
Det som fått bägaren att rinna över hos Bonniers och Natur & Kultur är att Nya Tiders vice chefredaktör Sanna Hill medverkat vid en filminspelning där högerextremister besökte två Expressen-journalisters hem. På filmen uppmanas tittarna att göra samma sak mot andra journalister.
De så kallade ”hembesöken” var förmodligen inte olagliga, men kan inte misstolkas: Vi vet var du bor. Det är det hotfulla budskapet till alla journalister som granskar extremhögern.
Jag kan inte annat än häpna åt detta obegripligt otaktiska drag av Nya Tider. Här har de kämpat sig in i bokmässevärmen. Och så serverar de på eget bevåg Mässan en utmärkt anledning att portförbjuda dem. De måste bågna av självkänsla.
Men lika häpnadsväckande är att Bokmässan inte tar den chansen. Är det då helt uteslutet att delta på mässan? Går man de brunas ärenden?
Förlaget Norstedts säger ju till exempel att man inte vill ”lämna ’walk-over’ på grund av Nya Tiders närvaro”. Så kan man resonera, jag kan ha respekt för det. Högerextremisterna ska ju inte genom sin blotta närvaro kunna lägga beslag på den ena eller andra arenan, torg, gator, mässgolv.
Men det kräver i så fall att man gör någon form av markering på plats. Den dag protesterna upphör, är slaget förlorat. Att inbilla sig att det skulle innebära att slags antifascism att ”bete sig som vanligt” är ett självbedrägeri av stora mått i en tid då ytterhögern gjort sig så bred att den inte kan ignoreras. Nya Tider är ju, det måste man komma ihåg, bara en del av en bred framångande rörelse som vill störta den liberala demokratin.
För de över 2000 personer och organisationer som skrev på uppropet mot Mässan i höstas, där vi – jag var en av dem – hotade med bojkott, är läget ett annat. Eftersom hotet inte hade effekt och eftersom verkligheten inte har förändrats så värst, måste bojkotten nu genomföras. Vem ska annars lyssna på oss nästa gång?
Ja, även om vi tvingas offra inkomster, mingelvin och billiga böcker.
På andra håll och i andra tider har folk betalt med sina liv för samma sak.
Läs alla artiklar om: Bokmässan 2017
Gå till toppen