Handboll

Comebackande Adam Lönn visade vägen i måstematchen

Adam Lönn gjorde en oväntad comeback och sköt liv i HK Malmös semifinaldrömmar.
– Vi kände att det lossnade idag, sa Malmös matchvinnare.

Adam Lönn.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Sedan i slutet på februari har Adam Lönn saknats i HK Malmö. Han tvingades då akut till en knäoperation för att ta bort en broskbit som lossnat i knät.
– Efter operationen lovade läkaren att jag skulle vara tillbaka till slutspelet, men det var knappast något som jag vågade hoppas på, sa torsdagens matchhjälte.
Adam Lönn har tagit det säkra före det osäkra, men efter två träningspass med laget klev han in och gjorde comebacken i den tredje kvartsfinalen mot Alingsås. När HK Malmö var piskade att vinna axlade han den avgörande rollen.
Storskytten visade redan efter sex minuter att han var tillbaka i gott slag – med ett lågt skott fixade han 3–3. Därefter kom ytterligare tre vassa projektiler i den första halvleken, vilket ledde till att HK redan efter 30 minuter hade en ledning med 12–7.
– Det gick bra. Jag hade ju inte spelat på länge så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Jag gick in, körde fullt blås och det funkade bra. Där finns lite detaljer att förfina till nästa match, sa vänsternian lite kritiskt till sin egen insats.
Han slutade på sex mål och blev bäste målskytt i hemmalaget tillsammans med Fredrik Petersen.
Comebacken innebar att HK Malmö fick tillbaka en högerhänt spelare på nio meter där man på sistone främst haft tre vänsterhänta. Hans skytte är också fruktat och gav utrymme för andra spelare att kliva fram.
Linus Persson var en av de som tog för sig och hade skytteshow i andra halvlek.
Även i defensiven var Adam Lönns återkomst välkommen. hans storlek och styrka gjorde det jobbigt för Alingsås i Baltiskan.
– Vi höll nere de tekniska felen och spelade kliniskt framåt. Det kändes som vi hade koll på dem hela tiden även om vi gav dem möjlighet att ta in en del av vår ledning i andra, sa Adam Lönn.
På tisdag är det ny match i kvartsfinalserien där Alingsås leder med 2–1.
– Vi var väldigt glada efteråt och firade, men sedan kom man på att vi detta bara är en match, sa Adam Lönn som nu ska försöka stuva undan segern.
– Vi tror absolut att vi kan vända detta nu. Det finns inget att spara på längre – utan bara att ösa på.
Fakta

Matchfakta: SM-slutspelet

Malmö– Alingsås 26– 20 (12–7)

Malmö: Adam Lönn 6, Fredrik Petersen 6, Linus Persson 5, Mirsad Pecikoza 4, Jim Andersson 3, Fredrik Lindahl 2.

Alingsås: Marcus Enström 4, Jesper Konradsson 4, Emil Frend Öfors 3, Oscar Bergendahl 3, Felix Claar 2, Fredrik Teern 2, Daniel Tellander, Andreas Flodman.

Publik: 887.

Alingsås leder med 2–1 i matcher.

Inget lag har vänt 0–2-underläge

Trots seger har HK Malmö en tung uppförsbacke i kvartsfinalserien mot Alingsås efter att laget har förlorat de inledande två matcherna. Det krävs att laget vinner även de två återstående matcher för att ta sig till en semifinal.
Under de senaste tio åren har inget lag som förlorat de två inledande matcherna lyckats resa sig och vinna sin matchserie i handbollens SM-slutspel - varken i kvartsfinal eller semifinal.
HK Malmö har aldrig överlevt en SM-kvartsfinal.
Läs alla artiklar om: Handboll: Kvartsfinal 3
Gå till toppen