Åsikter

Läsartext: Det kommer att finnas alternativ till appen även i framtiden

"Man kommer att kunna köpa kort och biljetter hos återförsäljare eller våra kundcenter även i framtiden", skriver Skånetrafikens försäljningschef Camilla Bunke som svar på kritik mot den nya appen.Bild: Lars Brundin
Svar på "Den äldre befolkningen behöver alternativ till appen" av Ferenc Horvath, införd den 13/4.
Läs mer:Den äldre befolkningen behöver alternativ till appen
Vår nya app är bara det första steget för det nya biljettsystem vi har utvecklat. Den som vill kan i lugn och ro resa kvar i Jojo-systemet fram tills slutet av 2019 och då kommer det att finnas nya biljettmaskiner och kort för den som inte vill resa med en app. Och man kommer att kunna köpa kort och biljetter hos återförsäljare eller våra kundcenter även i framtiden.
Anledningen till att vi har tagit fram ett nytt biljettsystem är dels att avtalet med vår nuvarande leverantör går ut och dels att vi i kundundersökningar fått höra att Jojo-systemet är krångligt och svårt att förstå. Genom att gå från över 200 zoner till tre och införa tydligare rabatter är vår förhoppning att det ska bli enklare för skåningarna att resa med oss. Den närmaste tiden kommer även systemet att utvärderas för att vi ska kunna göra eventuella förbättringar, till exempel utifrån synpunkter vi får från er kunder.
Att det blir vissa prisskillnader när vi gör en så här stor förändring av zonerna är omöjligt att undvika. Men målet har varit att skillnaderna ska vara så små som möjligt.
Att ge ett exakt svar på skribentens prisexempel är svårt utan att veta vilken resa det gäller. Men en resa över åtta kilometer behöver inte automatiskt bli en mellanzon på 35 kilometer för 830 kronor. Om man reser i en stadszon och lägger till en liten zon blir priset för en 30-dagarsbiljett 600 kronor. Till exempel Malmö-Vellinge eller Malmö-Lomma. Lättast är att själv ladda ner appen och testa vad priset blir.
Som skribenten skriver finns det precis som i Jojo-systemet ingen pensionärsrabatt. Det är även i fortsättningen upp till varje kommun att erbjuda gratis Jojo Senior-resor inom den egna kommunen. Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne och vilka priser och rabatter som ska finnas beslutas av politikerna i regionfullmäktige.
Vill man dela på ett periodkort men inte vill låna ut sin telefon är det till att börja med lättast att göra med ett Jojo-kort. Men senare kommer man att kunna låna ut sin 30-dagarsbiljett i appen. Det är bara en av många förbättringar som är planerade för framtiden.

Camilla Bunke

Försäljningschef Skånetrafiken
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen