Gästskribenten

Fairooz Tamimi: Fairooz Tamimi: "Varför respektera just det värsta i en kultur? "

Varifrån kommer monster? Kommer de utifrån eller är det vi som uppfostrar dem?
Morden i Stockholm och i de koptiska kyrkorna i Egypten under samma vecka är utslag av samma mentalitet. Förövarna valde att ta oskyldiga liv för att de inte delade deras religiösa eller politiska övertygelse.
Varför förvånas vi ens när en attack som den i Stockholm händer i Sverige, där 10 procent av skolbarnen i Göteborgs förorter sympatiserar med terrorgruppen IS och ”ungar leker IS på förskolan”? Hur många fler liv ska behöva gå till spillo innan vi bestämmer oss för att skaffa kunskap om dessa frågor, ta fram all smuts som vi har sopat under mattan, påbörja en läroprocess och reformera föråldrade tankesätt och policyer.
Sverige förändras. Ingen kan förneka detta, men hur hanterar vi dessa förändringar? När politikerna säger ”vi förstår inte” om till exempel män som vägrar skaka hand med kvinnor, när politikerna säger ”vi förstår inte varför Sverigedemokraterna är så populära”, då finns det mycket att lära. Den politiska ledningen får inte vara okunnig eller verklighetsfrånvänd.
Ta skolbussen där det rådde könsapartheid. Skolan hävdar att de inte kände till könssegregeringen och att flickorna valde att sätta sig längst bak. Fast det skulle vara ännu värre, för speglar inte detta en kultur där män är överordnade kvinnor?
Speglar det inte en kultur där kroppen skambeläggs om simlektioner är könssegregerade för att flickor känner sig obekväma i blandade klasser och den förment demokratiska skolan vill tillmötesgå elevernas önskemål? Är det kulturellt hänsynstagande att tillåta detta? Varför respektera just det värsta i en kultur? Det är som att legitimera SD genom att likställa deras åsikter med svensk kultur i allmänhet.
Känner sig flickan som går och sätter sig längst bak i bussen lika mycket värd som pojkarna? Tänk på hennes rädsla för att bli sedd av pojkarna i gymnastiksalen och hur hon känner att hon måste skiljas ut från dem. Gagnar det barnet att tillåta denna typ av skolor? Varför ska inte barnets bästa beaktas här?
Om elever i religiösa skolor tränas att identifiera sig själva utifrån sin religion får de svårt att växa upp i det sekulära svenska samhället.
Under min uppväxt i Jordanien brukade skolbarn hävda att ”fläskätare” är äckliga och luktar illa, att fläsk gör män mindre manliga och att män som dricker alkohol våldtar sina döttrar. I min klass var vi alla av samma religion, hudfärg och bakgrund.
Världsuppfattningen formas i skolan, barn behöver en blandad miljö för att kunna förstå andras perspektiv. Mångfald i världsuppfattning är det viktigaste. Vill vi som skattebetalare verkligen stödja religiösa skolor? För mig innebär detta att vi bygger upp segregerande strukturer för framtida generationer.
fairoozt@gmail.com
Gå till toppen