Lund

Familjedag på biblioteket inleder årets litteraturfest

Författarbesök, fler författarbesök och en och annan barnboksillustratör. Det är huvudingredienserna i Litteralund, festivalen för barn- och ungdomslitteratur som startar på söndag med familjedag på Stadsbiblioteket.

Barnboksförfattaren Mårten Melin dyker upp på Litteralund.Bild: Fredrik Jalhed
Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur.
När tolfte upplagan hålls nästa vecka fylls Lund av författare, illustratörer, förläggare och bibliotekarier som träffas för att tala med skolbarn om litteratur, hålla i skrivarverkstäder och konferera med kolleger.
Det mesta är sig likt jämfört med tidigare år.
Utom en sak. Familjedagen på Stadsbiblioteket har av hävd avslutat festivalveckan på lördagen. I år startar man istället hela evenemanget med familjedagen, som hålls nu på söndag.
– De röda dagarna vid påsk gjorde att vi fick lägga hela festivalen en vecka senare än vanligt. Sedan kände vi att det kunde vara trevligt att börja med barndagen eftersom det trots allt är barn- och ungdomar som är vår främsta målgrupp, säger projektledaren Anna Hjerpe.
Pija Lindenbaum kommer också till Lund.Bild: Kent Hult
På måndagen inleds skolprogrammet som innehåller 33 programpunkter för elever från förskoleåldern och upp till gymnasiet. De flesta är förlagda till Stenkrossen där det också arrangeras en öppen kväll för unga bokslukare på fredag.
På torsdag och fredag hålls även en konferens i Stadshallen för lärare, bibliotekarier, förlagsfolk och andra som jobbar med barns och ungas läsning.
Några av de 25 författare och tio illustratörer som dyker upp under veckan är Mårten Melin, Sally Green, Malin Stehn, Pija Lindenbaum och Kitty Crowther.
Hur bedömer du årets startfält, Anna Hjerpe?
– Vi har försökt ha en bra bredd med författare och illustratörer som kan tilltala så många som möjligt. Vi har också lite olika tänk i skolprogrammet, på konferensen och i de offentliga programpunkterna.
– Till skolprogrammet har vi tittat på hur litteraturen kan användas i undervisningen, till konferensen handlar det mer om fördjupning och kvalitet och i de offentliga programpunkterna vill vi väcka lust till läsning.
Johanna Westman är med på årets LitteralundBild: Magnus Skoglöf
En nyhet under förra årets festival var att Litteralund gav sig ut på turné och gjorde gästspel i Svedala och Åstorp. Även i år beger sig festivalen ut på vägarna till Helsingborg, Svalöv och Landskrona, där skolelever får möta författarna Per Gustavsson och Sally Green.
– Det fick väldigt positiva reaktioner förra året. Det är en chans för kommuner utanför Lund att få besök av författare som de kanske inte skulle kunna få dit annars. Vi får ju också bidrag från Region Skåne, så det ligger även i deras intresse att arrangemanget sprids.
Söndagens familjedag på biblioteket håller på mellan klockan 11 och klockan 16 och alla programpunkter är gratis.
Gå till toppen