Lund

Järnåkraskolan utrymd efter gasläcka

Räddningstjänst evakuerade Järnåkraskolan på torsdagseftermiddagen efter en förmodad gasolläcka i en ledning i anslutning till en NO-sal och en slöjdsal. Elever varnades för en tryckvåg vid en eventuell explosion.

Elever som skickats hem för dagen väntade vid avspärrningen och iakttog räddningstjänstens arbete.Bild: Ingemar D Kristiansen
Larmet kom vid 13.50 och räddningstjänsten var på plats några minuter senare med släckbil och stegbil.
– Skolans personal hade då stängt av gasolen. Det var en stark doft inomhus. Vi tog det säkra före det osäkra, säger Anders Thornblad, yttre befäl inom räddningstjänsten, som också ryckte ut till skolan.
Elever i byggnaden evakuerades till caféet på andra sidan skolgården.
– Vi fick höra att vi inte skulle stå nära fönstren om det skulle explodera och komma en tryckvåg. Jag har aldrig varit med om någonting sådant här förut. Det var ganska coolt, fast ändå lite läskigt att uppleva, säger 14-åriga Eleni Klasén, som tillhörde dem som evakuerades från byggnaden med läckan.
– Det vi gör nu är att öppna upp huset, ventilera och sedan kommer vi att gå in och indikera ifall vi har något kvar, säger Mats Streer, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.
Brandmän i rökdykardräkter stod beredda att agera om det skulle börja brinna.
Yttre befälet Anders Thornblad räknade vid 15-tiden med att arbetet på plats skulle ta ytterligare en timme.
– Vi kommer att säkra att det inte finns någon gasol kvar när vi lämnar, säger han.
Platsen är avspärrad och det ska inte vara någon fara för allmänheten.
Rökdykare stod redo att agera om brand skulle uppstå.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen