Dygnet runt

Martin Stenmarck till Malmö med teater om sin familj

I höst kliver Martin Stenmarck upp på teaterscenen med sin nyskrivna föreställning "Syskonkärlek – räkna med bråk". "Det här är helt nytt för mig", säger Stenmarck som har skrivit föreställningen som en kärleksförklaring till sina elva syskon och deras mor. I november kommer föreställningen till Malmö.

Martin Stenmarck teaterdebuterar i höst med föreställningen "Syskonkärlek – räkna med bråk".Bild: Robert Eldrim
Martin Stenmarck är van vid underhålla en storpublik, med allt från Melodifestivalen till "Ladies night" på sitt cv. Med "Syskonkärlek – räkna med bråk" antar han en ny utmaning: teaterscenens intimitet.
Stenmarck har burit på idén till föreställningen under några års tid. Källmaterialet är trots allt hans egen uppväxt, och med "Syskonkärlek" vill han äga en fråga som han har tyckt illa om att svara på tidigare.
– I många år har det dykt upp frågor om min ”annorlunda familjekonstellation”, med elva syskon, en mamma som dog tidigt och många fäder med i bilden. Jag har inte tyckt att det har varit väldigt kul att prata om det och hittat på halvglättiga svar så att det ska se bra ut i tidningen, släppt det och gått vidare, säger han.
– Men nu har jag kommit in i den tiden i livet då man börjar tänka lite mer på ”hur var det egentligen?” Hur har det påverkat mig?
Martin Stenmarck insåg att han behövde hjälp med att hitta rätt uttryck och vände sig därför till en person han beundrat länge: komikern Kristoffer Appelquist.
– Även fast jag har rutin och har gjort mycket grejer så vill jag göra någonting som bryter mot det jag har gjort tidigare. Det här är helt nytt för mig, och då ville jag ha någon som jag verkligen litar på. Kristoffer tyckte att det verkade spännande och kul, säger Stenmarck.
Men han tog också hjälp av personerna föreställningen till stor del handlar om: syskonen.
– Jag märkte att jag inte riktigt fick ihop historien, så jag åkte runt och intervjuade nästan alla mina syskon. Det är otroligt intressant att vi har varit med om samma saker, på samma plats, men har helt olika historier.
Martin Stenmarck säger att manuset är skrivet med omsorg och kärlek, och en stor portion humor signerad Kristoffer Appelquist. Dessutom är föreställningen späckad av ny och gammal musik, ett smakprov släpps på fredag i form av singeln "Ingen annan".
Men han inser att det, framför allt för hans syskon, kan bli en känslomässig upplevelse.
– Några av dem kommer säkert att tycka att det känns lite jobbigt att gå och titta. Men det är en väldigt kärleksfull berättelse. Även fast jag tar upp jobbiga – och roliga – saker som har hänt så är jag väldigt tacksam för den jag har blivit och det vi har varit med om, säger han.
Den 3 november kommer föreställningen "Syskonkärlek – räkna med bråk" till Palladium i Malmö. Biljetterna släpps den 21 april.
Fakta

Turnéschema

Här spelas "Syskonkärlek – räkna med bråk" i höst: 5–7/10 Stockholm, 13–14+20–21/10 Göteborg, 28/10 Norrköping, 3/11 Malmö, 8/11 Skövde, 10/11 Örebro, 11/11 Gävle

Fakta

Martin Stenmarck

Född 1972 i Stockholm. Uppvuxen där och i Örebro.

Det breda genombrottet kom när han 2005 vann Melodifestivalen med bidraget "Las Vegas". Låten slutade sedan på 19:e plats i Eurovision Song Contest.

Året därpå gav han ut den svenskspråkiga singeln "Sjumilakliv" och albumet "9 sanningar och en lögn". Karriären tog ny fart med en rad "Ladies night"- och "Diggiloo"-turnéer.

Ställde upp i Melodifestivalen 2014 med "När änglarna går hem". Bidraget gick till Andra chansen där det slogs ut i duell av Linus Svennings "Bröder".

Ställde upp i Melodifestivalen på nytt i fjol med "Du tar mig tillbaks", men kom näst sist i sin deltävling.

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen