Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Matstaden Malmö firas med ny bok

Det kokar av kreativitet i matstaden Malmö. Men fortfarande väntar vi på lyxkorven, vinodlaren och den syriska gourmetrestaurangen.

Mathantverket och restauranglivet i Malmö har blommat upp de senaste åren. Nu släpps boken "Malmö cooking", som har skrivits av Karin Ericson och Michelinkocken Titti Qvarnström.
– Malmö har alltid varit en fantastisk matstad. Men nu har både Malmöbor och folk utifrån fått upp ögonen för det. Och här i Malmö finns ett särskilt fokus på det nyskapande, det nischade, det lite nördiga mathantverket, säger Titti Qvarnström.
Karin Ericson och Michelinkocken Titti Qvarnström har skrivit den nya boken "Malmö cooking".Bild: Hussein El-alawi
På torsdagskvällen firades boksläppet på hennes restaurang Bloom in the Park i Pildammsparken. I minglet fanns många av de entreprenörer som ligger bakom det malmöitiska matundret. Kockar pratade med fiskare, falafelentreprenörer, mejerister, grönsaksodlare och matbloggare.
– Malmö har alltid varit en underdog. Vi går vår egen väg, skiter i reglerna. Och här finns ett bra nätverk, folk hjälper varandra, säger Jenny Neikell, som jobbar med att fermentera grönsaker under varumärket "Surtantens syrade".
Neikell är en av de matprofiler som porträtteras i boken. Intervjuerna varvas med recept som Qvarnström har tagit fram med inspiration från Malmös matelit.
Jenny Neikell är en del av Malmös matunder: hon levererar fermenterade grönsaker till både restauranger och butikshyllor under namnet "Surtantens syrade".Bild: Hussein El-alawi
Falafelrevolutionen i Malmö startade för cirka 25 år sedan när Youssif Iskandarani och hans familj öppnade Falafel No 1. Sedan dess har ryktet om den perfekta, billiga falafeln rullat ut över världen.
–Vi kom hit från Libanon och Mellanöstern och tog med vår mat. Sedan har andra kommit hit och tagit med mat från sina hemländer. Så det blir en bra blandning i Malmö, säger Youssif Iskandarani.
Youssif Iskandarani var med och startade falafelimperiet Falafel No 1. Nu vill han bygga en falafelfabrik.Bild: Hussein El-alawi
En annan framgångsfaktor är närheten till Köpenhamn. Många kockprofiler har jobbat en sväng på lyxrestaurangerna i Danmark - och tagit med sig kunskapen till Malmö för att starta billigare restauranger med höga ambitioner.
– Vi är väldigt Köpenhamnsinfluerade i Malmö. Det är den nya, nordiska maten med naturviner och närproducerade råvaror, säger matskribenten Karin Ericson.
För några år sedan tjatade hon om att det saknades bra vinbarer i Malmö - men nu finns det jättemånga. De fantastiska cocktailbarerna har också kommit hit. Nu längtar Karin Ericson efter fler restauranger med internationellt kök på hög nivå. Till exempel en syrisk finkrog.
Surtanten Jenny Neikell välkomnar en vinodlare till Malmö:
– Ölbryggerier har vi redan många. Men det vore roligt med en vinproducent. De behöver ju inte odla druvor, de kan göra vin på äpplen, päron eller plommon, säger hon.
Titti Qvarnström själv efterlyser en restaurang med ännu bättre hämtsushi. Och lyxkorv!
– En riktigt bra korvalua med hantverksmässigt gjord korv! Den bollen hoppas jag att någon plockar upp, skrattar hon.
Släppefest för boken "Malmö cooking" på restaurang Bloom in the Park. Här är personerna bakom boken: fotografen Christoffer Lomfors, matskribenten Karin Ericson och Michelinkocken Titti Qvarnström.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen