Åsikter

Läsartext: Nu måste vi se till att poliserna vill stanna i yrket

Frågan är hur man får poliserna att vilja stanna i yrket, menar Lars Hjelm.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Varning, poliser, för politikernas och medias lönesnack.
Lärarna har nyligen fått erfara hur mycket politikernas vida och breda snack i tv om löneökning, i deras fall det tjusiga så kallade Lärarlyftet, var värt. Regeringen avsätter en summa pengar för hela skolverksamheten och skickar till kommunstyrelserna, som ju sedan Göran Perssons och Beatrice Asks inhopp i lärarnas löneförhandlingar i slutet av 80-talet har den egentliga makten över skolan.
Kommunerna använder därefter pengarna godtyckligt och avsätter en viss summa för lärarlöner. Varje skolas rektor får en pott, som fördelas bland lärarna efter dennes tycke och smak utan hänsyn till vare sig vederbörande lärares formella meriter eller tjänsteår. En del, ofta allmänt kända som synnerligen välkvalificerade lärare, blev nu till exempel senast helt enkelt utan lönepåslag medan andra kunde erhålla flera tusen i löneökning. Inte att undra på att den svenska skolan upplever att ett stort antal synnerligen väl meriterade lärare sagt upp sig och fått ersättas med i många fall icke lärarutbildad personal.
Varning, poliser, också för Björklunds knep att belöna en del och samtidigt förläna den gynnade gruppen en ny titel: i lärarnas fall, som parallell till arméns förstelöjtnanter, förstelärare. Välfärdens sysslor måste ju skötas så solidariskt som det någonsin är möjligt. Behövs förstepoliser?
Efter den storartade insats som välfärdsanställda, inte minst poliser, gjorde under de svåra förhållanden som uppstod i Stockholm är det nu av yttersta vikt att vi medborgare ser till att goda anställningsförhållanden skapas för alla våra välfärdsarbetare, så att de vill fortsätta i sitt yrke. Och att inte allt stannar vid allmänt politikertjafs framför allt i tv. Även alliansens företrädare måste väl snart också inse att välfärd måste få kosta, även om det skulle uppstå sveda i deras viktigaste organ: plånboken.

Lars Hjelm

Bunkeflostrand
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen