Sport

OS-mästare klar för Malmö Games: ”Räknar med tre, fyra världsnamn till”

Friidrottsvärldens hetaste löpare är klar för Malmö Games. Den 18 augusti springer världsrekordhållaren och OS-mästaren Wayde van Niekerk 400 m på Malmö stadion.

Wayde van Niekerk med sin guldmedalj i Rio.Bild: NOLWENN LE GOUIC
– Med lite tur och lite skicklighet kan vi nu presentera vårt första världsnamn. Vi hoppas på tre, fyra ytterligare, säger Daniel Wessfeldt, meeting director för galan.
Sydafrikanen Wayde van Niekerk har världsrekordet på 400 m med 43,03, som han satte i finalen vid OS i Rio de Janeiro förra året. Han raderade ut Michael Johnsons rekord på 43,18 från 1999 i Sevilla, som betraktades som i det närmaste oslagbart.
Malmö Games blir den enda tävlingen i Europa förutom Weltklasse i Zürich den 24 augusti som Wayde van Niekerk springer efter VM i London i sommar.
– Han kommer inte att göra många tävlingar under VM-säsongen och eftersom 400 m inte är en gren i Diamond League-cirkusen så är det en sträcka som vi som arrangör koncentrerat oss på.
24-årige Wayde van Niekerk har en mycket intressant löparbakgrund. Han tränas av en 75-årig dam vid Anna Botha, ett omaka par som väckt stor uppmärksamhet i friidrottskretsar.
– Jag har haft många års kontakt med van Niekerks agent Peet van Zyl och Malmö passade perfekt in i tävlingsschemat. Många är glada att Malmö är tillbaka som arrangör, säger Wessfeldt.
Under OS i Rio de Janeiro 2016 sprang Wayde van Niekerk i ett makalöst lopp på bana åtta och höll undan hela vägen. Den enda som någonsin vunnit 400 m i ett OS från bana åtta.
– En otrolig prestation. Och det ska bli kul att se vad de nya banorna på Malmö stadion duger till, säger Wessfeldt.
Malmö Games är en internationell gala som arrangeras av Malmö Allmänna Idrottsförening, MAI, och stiftelsen Malmö Athletic International.
På torsdagen släppte arrangörerna biljetterna till galan.
– Vi ska kämpa ihop vad som går av intressanta namn. Vi får se hur säsongen startar.
Naturligtvis är förhoppningen att bjuda på en speciell stavtävling med den nye svenske rekordhållaren Armand Duplantis som kvalade till VM i London när han tog 5,90 i USA nyligen.
– Vi hoppas det löser sig, säger Wessfeldt.
Även diskus herrar man svenska VM-hoppen Daniel Ståhl och Axel Härstedt är en annan gren som arrangörerna koncentrerar sig på att få internationella namn till.
Gå till toppen