Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Särskoleelever bygger åsiktsskulptur med politiska budskap

Alla har rätt att bli tagna på allvar. En självklarhet för de flesta, men inte för alla. På torsdagen byggde Lunds särskoleelever bokstavligen in budskapet i åsiktsskulpturer som ska överlämnas till Lunds politiker.

Malin Andersson gjorde ett självporträtt.Bild: Ingemar D Kristiansen
Skulpturerna tillverkades under ett Inflytandecafé på Stadshallen. Caféet startade för två år sedan som ett sätt att nå ännu fler ungdomar i Lunds kommun.
– Lunds kommun är bra på ungdomspolitik men politiken kan breddas så att den blir tillgänglig för ännu fler, säger Oliwer Karlsson, projektkoordinator vid Lunds kommun och en av dem som startade inflytandecafé i Lund.
Och om Ungdomstinget inte nådde eleverna på särskolorna så når inflytandecaféet desto fler. 150 inbjudna från Lunds särskolor minglar bland utställare och deltar i olika workshops.
Torsdagens Inflytandecfé var det åttonde i ordningen. Iris Ekholm har deltagit i flera.Bild: Ingemar D Kristiansen
En av dem är Iris Ekholm.
- Jag är här för att peppa folk. Jag pratar om demokrati, som att man kan vara med och rösta och på så vis vara med och bestämma om sjukvård, säger hon.
Vid ett bord ritar Malin Andersson ett porträtt av sig själv. Jämte bilden har hon skrivit: "Så länge du tar mig för den jag är, så tar jag dig för den du är".
– Ibland känns det inte som att man blir tagen på allvar. Det är nog så för de flesta, säger hon.
På flera lappar som klistras upp på åsiktsskulpturerna uttrycks krav på utbildning och kultur.
– Alla borde ha rätt till kultur och eftergymnasial utbildning. Det är inte en självklarhet i dag. Men ju fler röster som hörs desto bättre, säger Anna Emgård Olsson, handledare Kulturcentrum Skåne.
Några passar på att delge de styrande önskemål om sommarlovsaktiviteter. På lappar som stoppas ner i en brevlåda står det biobesök, kulturkollo, fiske eller bara möjlighet till att träffa kompisar.
- Perfekt för mig som ska planera sommarlovsaktiviteterna, säger Oliwer Karlsson.
Men Inflytandecaféet handlar inte bara om allvar utan också om kreativ lek. Tilde Nilsson sitter på golvet och kämpar med en hög rosa plastmojänger.
– Hjälp jag sitter fast. Jag skulle ju bygga ett fågelbo men det blev ju ett fängelse, säger hon.
Gå till toppen