Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Michael Tapper: ”Bosch”: En ovanlig polisserie

Titus Welliver, till höger, spelar Los Angeles-kriminalaren Hieronymus ”Harry” Bosch.Bild: Aaron Epstein
Vit femtioårig mordutredare. Frånskild med gnatig ex-fru. Cynisk. Jobbar i ständig motvind från ett politiskt manipulerat rättssystem. Har alltid rätt, får alltid rätt. Beundras motvilligt även av dem han föraktar. Och lyckas på något outgrundligt sätt ragga upp en tjugo år yngre snygging sin obefintliga charm till trots.
Första säsongen av ”Bosch”, baserad på tidigare kriminalreportern Michael Connellys romaner om Los Angeles-kriminalaren Hieronymus ”Harry” Bosch, jobbade hårt på att skrämma bort tv-publiken med sin checklista över genrens alla klichéer. Seriemördaren inkluderad. ”I’m too old for this shit,” frestades man att sucka i tv-soffan.
Men så ljusnade det i säsong två. Kriminalfallets förgreningar från organiserad brottslighet till porrbranschen, väktarindustrin, polisen och Boschs ex-fru var välkomna komplikationer. Flera av seriens bifigurer – spelade av veteraner från tv-klassiker som ”The Wire” – klev fram ur skuggorna. Med dem blev serien en mer kollektiv berättelse om parallella fall med ekon från kårens mindre smickrande historia av korruption, sexism och rasism.
Säsong tre höjer nivån ytterligare när Bosch konfronteras med sin bakgrund som son till en mördad prostituerad, och som kriminell gatpojke och krigsveteran från Gulfkriget och Afghanistan. Hans drag av arrogans och fallenhet för egenmäktigt polisarbete blir inte längre detsamma som integritet, utan skildras som karaktärsfel med allvarliga konsekvenser. Därmed öppnar sig serien för ett betydligt mer oförutsägbart händelseförlopp, och för att utveckla Bosch som rollfigur.
Trots att huvudpersonen är namne med en känd nederländsk helvetesmålare förfaller inte ”Bosch”, som man kunde tro efter säsong 1, till genrens slitna recept på misantropi, gott mot ont och vi mot dem. Tvärtom är Boschs eget livsöde ett exempel på social och mänsklig förändring. Kring honom ser vi ett samhälle i förändring mot mångfald även i de maktpositioner som tidigare var reserverat för vita män. En polisserie om hopp, ovanligt nog.
"Bosch", säsong 3. Tv-serie på HBO Nordic. Premiär: 22 april. Recensionen baserar sig på de fem första avsnitten av säsong 3.
Gå till toppen