Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dådet kan gynna Marine Le Pen

Dådet i Paris förstärker ovissheten inför Frankrikes redan jämna presidentval. Nationella frontens Marine Le Pen kan komma att gynnas av önskemål om hårdare tag mot terrorn – men får samtidigt tung kritik för att försöka utnyttja attentatet för egen räkning.

Nationalistledaren Marine Le Pen.Bild: Martin Bureau
Traditionellt brukar det vara sittande regering som antingen ökar – eller tappar – sitt politiska stöd när terrordåd, kriser eller olyckor slår till tätt före ett val. I Frankrike kandiderar dock varken president François Hollande eller någon av hans närmaste medarbetare den här gången.
I stället antas framför allt nationalistledaren Marine Le Pen och konservative François Fillon kunna räkna med ett opinionsuppsving som en följd av attacken på Champs-Elysées.
Både Le Pen och Fillon manade till hårdare tag under fredagen – vilket genast ledde till skarp kritik från premiärminister Bernard Cazeneuve.
– Nationella frontens ledare försöker vinna fördelar efter varje drama bara för att kunna splittra, fnös premiärministern i fransk tv.
Attacken i torsdags kan ändå i viss mån gynna Le Pen, tror frilansjournalisten och Frankrikekännaren Ingmarie Froman.
– Jag tror inte att terrordådet påverkar folk som redan har bestämt sig, däremot kan det ju påverka dem som inte har bestämt sig än. I så fall kan man tänka sig att det blir Marine Le Pen som får deras sympatier. Men något skred tror jag inte att det blir, säger Froman till TT.
Hon påpekar att Nationella frontens ledare har skruvat upp retoriken sedan hon fallit i opinionen de senaste veckorna.
– Hon sade till och med i början av veckan att 'med mig vid makten hade inget av de senaste årens terrordåd inträffat'. Det är jäkligt vågat att säga något sådant, konstaterar Ingmarie Froman.
Le Pen har länge setts som given i en avgörande andra finalomgång i presidentvalet, inte minst på grund av att hennes väljare i flera opinionsmätningar varit klart bestämdast om vem de tänker rösta på.
Eftersom opinionsläget är så jämnt kan dock några få procentenheters ändring upp eller ner få stora konsekvenser på söndag.
Samtliga mätningar på fredagen – då kampanjen från midnatt officiellt avslutas och valtystnad införs – placerar vänsterliberale förre ekonomiministern Emmanuel Macron i ledning, före Le Pen, Fillon och vänsterns Jean-Luc Mélenchon.
Fakta

Opinionen i Frankrike

Här är de fyra toppkandidaternas stöd i fredagens fem sista opinionsmätningar:

Kandidat Ifop Odoxa Ipsos Opinionway BVA

Emmanuel Macron 24,5 24,5 24 23 23

Marine Le Pen 22,5 23 22 22 23

François Fillon 19,5 19 19 21 19

Jean-Luc Mélenchon 18,5 19 19 18 19,5

Om ingen kandidat i söndagens presidentval direkt får mer än 50 procent av rösterna möts de två med starkast stöd i en avgörande andra omgång den 7 maj.

Gå till toppen