Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det får inte förekomma diskriminering av landets pensionärer

Det är väldigt diffust om det verkligen kommer att bli någon skattesänkning för pensionärerna, skriver Bertil Andersson.Bild: Hasse Holmberg / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Tommy Perchun (Sydsvenskan 13/4) har verkligen analyserat den ekonomiska situationen för en del av landets pensionärer.
Läs också Alla svenska pensionärer borde få skattelindring
Vad som kan tilläggas är att regeringen nu går ut och skryter med att skatten på pensioner kommer att sänkas. Detta är verkligen en sanning med modifikation!
Enligt sammanfattningen av Finansdepartementets förslag uttalas följande: ”Om förslagen kommer att presenteras i budgetpropositionen för 2018, och med vilken utformning, blir beroende av de överläggningar som förs i det slutliga arbetet med budgetpropositionen”.
Lägg märke till ordet "om" i början av meningen. Det är således väldigt diffust om det verkligen kommer att bli någon skattesänkning för pensionärerna.
Av tabell 6 i förslaget framgår ytterligare en sak som är värd att notera. En pensionär som har 25 000 kr i månaden betalar i dagsläget 10 951 kr mer i skatt per år än en löntagare vid lika inkomst. Enligt förslaget ska denna skillnad krympa till 10 180 kr per år. Vari ligger rättvisan i detta förslag?
Alltfler löntagare avsätter en del av sin lön som avgift till en privat tjänstepension för att kunna leva lite bättre som pensionär. Då ska de straffbeskattas när den uppskjutna lönen tas ut som pension. Förslaget kommer alltså från ett parti som alltid har hävdat jämlikhet för alla men detta gäller visst inte beskattningfrågor!
Alla pensionärer ska få ut minst det belopp som motsvarar EU:s fattigdomsgräns, för närvarande cirka 11 800 kr i månaden. Dessutom kräver vi i Trygghetspartiet i ett första steg likhet i beskattningen av lön och pension. Det får inte förekomma diskriminering av landets pensionärer! Pengar finns, Sverige är världens sjunde största givare av utlandsbistånd.

Bertil Andersson

Trygghetspartiet
Gå till toppen