Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ekobrottslingar stämmer anställda på Skatteverket: ”Ett våldsamt rättssäkerhetsproblem”

Kända kriminella har hittat ett nytt sätt att hämnas på Skatteverket: de stämmer tjänstemän och kräver skadestånd på upp till en miljon kronor.
– Vi anser att detta är trakasserier mot enskilda medarbetare för att försvåra vårt arbete mot den organiserade brottsligheten, säger Charlotte Hoff på Skatteverket.

Det senaste året har personer med koppling till den organiserade brottsligheten vid minst sex tillfällen gett sig på enskilda tjänstemän på Skatteverket. Den nya metoden går ut på att brottslingarna går till domstolen och stämmer tjänstemän som de är arga på med vidlyftiga anklagelser om att de har gjort sig skyldiga till förtal, ärekränkning eller tjänstefel.
Charlotte Hoff, regionsamordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket i södra Sverige.Bild: Ivan Arvsäter
– Vi ser en ökning av sådana här fall. Vi anser att det påfallande ofta rör sig om rena trakasserier av vår personal, säger Charlotte Hoff, som är regionsamordnare mot grov ekonomisk brottslighet i södra Sverige.
För ett år sedan blev Hoff och två av hennes kollegor stämda av en dömd ekobrottsling, som vid många tillfällen har hjälpt grovt kriminella personer i olika rättsprocesser. Ekobrottslingen ansåg att Hoff hade utmålat honom som kriminell. Därför stämde han Hoff för förtal, och krävde henne personligen på en miljon kronor i skadestånd.
Vid förhandlingen i Malmö tingsrätt sänkte ekobrottslingen sitt skadeståndskrav till 50000 kronor. Och sedan släppte han kravet helt, i utbyte mot att Hoff bad om ursäkt.
– Ytterst handlar det här om ett angrepp på demokratin. Istället för att ifrågasätta myndighetens beslut så riktar man sig mot privatpersonen bakom tjänstemannarollen. Jag har exempel på personer som har tagit oerhört illa vid sig. Och det får inte bli en framgångsväg att hota privatpersoner som jobbar för en myndighet, säger Charlotte Hoff.
Hennes grupp på Skatteverket inriktar sig på att granska och upptaxera gängmedlemmar, yrkeskriminella och våldsbejakande extremister. Det är också personer i de kretsarna som har börjat använda domstolarna för att hämnas på Skatteverkets personal.
Det senaste året har sex sådana här stämningar lämnats in mot privatpersoner som jobbar på Skatteverket. De allra flesta fallen kommer från Skåne.
– De som drabbas blir ledsna och tycker att det är obehagligt. Det här kryper in i den privata sfären, eftersom handlingarna från tingsrätten kommer hem till din egen brevlåda, säger Karsten Olsen, som är skatteombud vid Skatteverket.
Han har hjälpt de tjänstemän som har blivit stämda. När HD och Sydsvenskan ringer honom sitter han just och skriver svar på en ny stämningsansökan: en 29-åring från Kristianstad har stämt en tjänsteman på 300000 kronor för att hon har sagt att en kontrolluppgift som gäller mannens lön är falsk.
Varje rättsprocess av det här slaget tar minst ett halvår, och binder upp tid och resurser för Skatteverkets personal.
– Det går inte att göra något åt det här. Det är en del av demokratin att alla har rätt att få sin sak prövad. Men folk blir oroliga och bekymrade.
– På sikt kan det bli ett våldsamt rättssäkerhetsproblem om vi inte kan få folk att jobba med de här insatserna, säger Karsten Olsen på Skatteverket.
Gå till toppen