Malmö

Läsartext: En grund till Malmös problem: den regionala obalansen

Lorensborg är ett av alla de miljonprogramsområden i Malmö som är bebyggda med höghus.Bild: Johan Pihlemark
För att förstå Malmös problem måste man titta på hela den sydskånska regionen. Malmö är omgärdad av några av landets rikaste kommuner. Kontrasterna mellan Malmö och kranskommunerna är väldiga, vilken parameter man än väljer: inkomst, sysselsättningsgrad, socialbidrag, medellivslängd, skolbetyg, brottslighet för att nämna några.
Den regionala obalansen är inget nytt. För femtio år sedan, då de så kallade ”miljonprogramsområdena” byggdes, var avsikten att inkorporera grannkommunerna Svedala, Burlöv och Staffanstorp i Malmö. Därför byggde Malmö nästan enbart höghus, och lät grannkommunerna bygga villor. De skulle ju snart bli en del av Malmö ändå, tänkte man. Men kommunsammanslagningen blev aldrig av. Skillnaderna i bostadsstrukturen accelererade ytterligare. Malmö förlorade invånare, mest till grannkommuner där det byggdes förmånliga villor, ofta med hjälp av statliga subventioner.
Attraktiv miljö, låg skatt och bra kommunal service som flera av Malmös grannkommuner kan erbjuda är lockande för många som har råd att bo i småhus, dessutom på nära håll. Det är lätt att ta sig till jobbet i storstaden på morgonen och hem till den lugna idyllen på kvällen. För det är det ”fattiga” Malmö som är regionens ekonomiska motor dit man pendlar för att jobba för sina pengar. Närmare 60 000 människor pendlar till Malmö varje dag, medan knappt hälften så många åker i motsatt riktning. Det är inte Malmö som har brist på jobb, utan dess kranskommuner. Det är Malmö som är närande, medan flera grannkommuner är klart tärande i fråga om arbete och försörjning. Dessutom är många av de jobb, som man pendlar till, kommunala. Kommunen är Malmös största arbetsgivare och många kommunanställda, speciellt chefer med höga löner, bor inte i Malmö. På detta sätt bidrar Malmös skattebetalare till att försörja även grannkommunerna.
Den snedvridna regionala strukturen tycks vara en för känslig fråga. Det är mer populistiskt att dölja de verkliga orsakerna till Malmös problem genom att hacka på invandrarna och därigenom skydda den svenska medelklassens privilegier, men det finns ingen annan varaktig lösning än att våga angripa den regionala orättvisan.

Matti Laukkanen

Gammal Malmöbo
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen