Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Fotbollsklubb startar ”afterschool” – vill locka unga att röra sig mer

Fotbollsklubben GIF Nike i Lomma har startat ”afterschool”, ett projekt som ska få stillasittande barn att röra sig mer.
– Vi vill nå dem som inte tränar så mycket idag och hjälpa dem att komma igång och röra på sig på rätt sätt, säger Sebastian Merlöv, ordförande i klubben.

I projektet ”afterschool hålls träningspass för elever i låg- och mellanstadiet. Melvin Andersson och Ferdinand Merlöv var två av de äldre barnen som tagit sig till träningen på torsdagen.Bild: Hussein El-alawi
Ungefär tjugo mellanstadielever hade samlats i snålblåsten på planen bakom Pilängskolan på torsdagseftermiddagen. Träningspasset är förlagt så att de kan gå dit direkt efter att de slutat skolan för dagen. Passen för lågstadieelever hålls någon timme tidigare.
– Nu kommer de inleda med lite lek och motorik, och sen blir det en stunds fotbollsmatch på slutet, säger Sebastian Merlöv.
Studier från bland annat Folkhälsomyndigheten visar både att unga rör sig allt mindre i vardagen och att de som faktiskt rör sig har lättare att hänga med i undervisningen i skolan. Det, tillsammans med det skrala utbudet av idrottslektioner, var vad som fick Sebastian Merlöv och kollegorna i klubben att dra igång projektet.
– Vi vill erbjuda något för dem som kanske inte sysslar med någon annan sport. Visst är fotbollen central här, men det handlar inte om att bli så bra som möjligt på fotboll utan om att träna hela kroppen på ett roligt sätt. Det är som en organiserad lek, säger Sebastian Merlöv.
Fredrik Persson såg till att träningen inte bara handlade om fotboll – utom om koordination, balans och motorik också.Bild: Hussein El-alawi
Fredrik Persson, som annars är ungdomsansvarig i Nike och anställd på MFF:s fotbollskademi, är en av dem som leder afterschool:s träningar.
– Många unga som till exempel spelar fotboll är vältränade, men inte väl tränade. Här jobbar vi mycket med motorik, koordination, balans och kondition. Det gör att träningen inte blir lika ensidig, säger han och fortsätter:
– Men huvudsyftet är att få barn att röra på sig mer. Det är positivt både för den fysiska och den psykosociala hälsan. Här kan man kanske dessutom träffa nya och gamla kompisar.
William Franck och Simon Karlsson var två av dem som anmält sig och kommit till träningen. De tränar redan fyra dagar i veckan, men är gärna med på ett pass till.
– Det är roligt att man inte får träna exakt samma sak som annars. Man får lära sig något nytt, säger Wiliam Franck.
– Ja, man bli bättre på olika saker, säger Simon Karlsson.
Än så länge har ryktet om projektet inte spridit sig så långt, och till torsdagspasset har bara killar kommit, trots att träningen också är öppen för tjejer. De flesta av dem som anmält intresse tränar dessutom redan i Nike.
– Men vi har planer på hur vi ska nå ut till fler. Vi har en idé om att de som redan är med kan ta med en kompis som inte tränar fotboll, för att få lite mix. Vi tänkte också höra av oss till tjejlagen för att se om vi kan få hit lite tjejer också, säger Sebastian Merlöv.
Han berättar att det också finns tankar om att involvera andra lokala klubbar.
– Till hösten kanske någon annan kan ta över verksamheten. Det är alltid bra att samarbeta och det skulle dessutom innebära att barnen som är med får prova på olika sporter.
Gå till toppen