Malmö

Gjorde otillåtna slagningar i Migrationsverkets datasystem – åtalas för dataintrång

En handläggare på Migrationsverket åtalas för att ha snokat i myndighetens databas. Det ska ha skett vid över 100 tillfällen och kvinnan ska ha en relation till en av personerna hon sökt uppgifter om.

Den 66-åriga kvinnan som är bosatt i Malmö arbetade under perioden som handläggare på Migrationsverket. Hon ska vid över 100 tillfällen ha sökt uppgifter om personer vars ärenden handlagts på en annan enhet än den hon arbetade på. Samtliga slagningar ska ha skett under 2012 och 2013.
– Migrationsverket har interna föreskrifter om att man inte får utnyttja datasystemet för annat än sånt man behöver göra inom ramen för den arbetsuppgiften man har att lösa, säger kammaråklagaren Jörgen Larsson.
Migrationsverkets internutredning visar att kvinnan har loggat in i olika personers ärenden och därefter klickat sig fram i olika vyer. Men vilka uppgifter hon har kommit åt vet åklagaren inte.
– Vilken uppgift som hon har klickat i när hon väl är inne i ett ärende kan inte jag se. Mitt åtal bygger på att hon överhuvudtaget har gått in i ärendet och inte bara öppnat första vyn utan dessutom klickat sig djupare in i ärendet.
En handläggare på Migrationsverket åtalas för att vid över 100 tillfällen ha sökt fram uppgifter som hon inte hade rätt till i myndighetens datasystem.Bild: Thomas Winje
Slagningarna i registret ska ha gjorts på två olika personer – 106 gånger på en person och tre gånger på den andra. Det är oklart vilket syftet har varit och det finns inga uppgifter om ifall de ska ha skett på uppgift av någon annan eller av eget intresse.
– Jag har inte så klar bild av det att jag är beredd att kommentera det, säger Jörgen Larsson.
Tingsrätten har belagt förundersökningen med sekretess för att skydda brottsofferna. Åklagaren berättar att kvinnan har en relation med en av de målsägande, men inte mer än så.
– Vid dataintrång råder sekretess enligt sekretesslagen så jag vill inte kommentera vilken typ av relation det är.
Kvinnan har i förhör förnekat att hon gjort slagningar på den ena personen. Vad gäller den andra personen – som hon ska ha gjort över 100 slagningar på – har hon sagt att hon inte vetat om att hennes handlingar varit otillåtna. Hennes försvarare, Anders Elison, säger att slagningarna kan ha gjorts av andra personer.
– Min klient har förnekat brott. Hon menar att det vid flera tillfällen är andra som har varit inne och gjort slagningar på datorn som hon inte haft någon kontroll över, säger han.
Kvinnan arbetar inte längre på Migrationsverket.
Gå till toppen