Världen

Hollande: Övertygad om att det var terror

En man med automatvapen sköt ihjäl en polis på paradgatan Champs Élysées i Paris. Ytterligare två poliser har allvarliga skottskador. President François Hollande säger i ett tv-sänt tal att han är "övertygad" om att händelsen är terrorrelaterad.

Poliser på Champs Élysées i Paris efter det misstänkta terrordådet.Bild: Christian Hartmann/Reuters/TT
Enligt vittnesuppgifter ska en man ha klivit ut ur en bil och öppnat eld mot en polis. Han ska sedan ha sprungit vidare längs med en trottoar medan han sköt mot andra poliser, skriver Le Monde. Enligt det franska inrikesdepartementet dödades en polis, medan två poliser är allvarligt skadade.
– Ett automatvapen användes mot polisen, ett krigsvapen, säger inrikesdepartementets talesperson Pierre-Henry Brandet, enligt Reuters.
Poliskällor uppgav tidigare för Reuters att en av de två skadade poliserna avlidit. Men inrikesdepartementet tillbakavisar den uppgiften.
Enligt polisen var troligtvis två gärningsmän inblandade i angreppet. En av dem dödades vid attacken. Enligt obekräftade källor ska mannen vara känd av säkerhetspolisen sedan tidigare.
Händelsen utreds som ett terrorbrott, uppger den franska åklagarmyndigheten.
Den bil som angriparen använde undersöks nu, uppger inrikesdepartementet på Twitter. En husrannsakan genomförs också i mannens bostad.
Enligt en poliskälla söker man efter en misstänkt gärningsman, som ska ha kommit till Paris med tåg från Bryssel, uppger Reuters. En arresteringsorder ska ha utfärdats.
Polisen beskrev redan i ett tidigt skede attacken som ett misstänkt terrordåd. En talesman för Frankrikes inrikesminister sade tidigare under kvällen att det är för tidigt att slå fast att det rör sig om ett terrordåd, rapporterar Reuters.
Området har spärrats av och polisen uppmanar människor från att vistas i närheten av platsen, rapporterar CNN. Tv-bilder från platsen visar ett stort antal poliser som evakuerar området. En helikopter hördes hovra över platsen för det misstänkta attentatet.
President François Hollande har kallat till krismöte på fredag morgon med anledning av händelsen. Han säger i ett tv-sänt tal att han är "övertygad" om att attacken är terrorrelaterad.
Två av kandidaterna i söndagens presidentval, Marine Le Pen och François Fillon, har meddelat att de avbryter sina kampanjer.
I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför valet. Terrorrörelsen Islamiska statens flagga, tre kilo sprängmedel och ett automatvapen och två enhandsvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.
Fakta

Terrordåd i Frankrike

En rad terrordåd har drabbat Frankrike de senaste åren. Bland annat mördades tolv personer i januari 2015 i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer i samband med att en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet mot al-Qaida respektive Islamiska staten (IS).

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna – de dödligaste i sitt slag i fransk historia.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

Fortfarande råder undantagstillstånd i Frankrike, vilket bland annat ger polisen utökade möjligheter att söka och gripa personer. Undantagstillståndet förlängdes i december till att gälla över parlaments- och presidentvalen i vår.

Läs alla artiklar om: Skottlossning i Paris
Gå till toppen