Kultur

”Kungens val”: Nu kommer den norska succén till Sverige

Jesper Christensen till höger som Håkon VII av Norge i "Kungens val". I mitten Anders Baasmo Christiansen som kronprins Olav.Bild: Studio S Entertainment

Kungens val

BIO. KRIGSDRAMA. Norge (Kongens nei), 2016. Regi: Erik Poppe. Med: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.13.

Den 9 april 1940 anföll Hitlertyskland både Danmark och Norge. Den snabba ockupationen av Danmark, över på bara några timmar, skildrades häromåret på ett realistiskt och nedtonat sätt i Roni Ezras utmärkta "Invasionen av Danmark", där vi fick följa förvirringen bland en grupp cykelburna gränssoldater i Jylland, långt från det storpolitiska spelet.
Regissören Erik Poppe tar en mer traditionell väg när han tar sig an den blodiga och utdragna ockupationen av Norge i "Kungens val", som blev en kjempesuccé i hemlandet med drygt 700 000 sålda biobiljetter.
Här är vi i maktens centrum, och följer kung Håkon VII då han, och regeringen, tvingas fly från Oslo där opportunisten Quisling genomför en statskupp. Poppe ("Tusen gånger godnatt") är en slipad filmmakare och skapar med handhållen kamera nerv och spänning i ett drama vars utgång alla norrmän känner till (därav originaltiteln "Kongens nei"). Men under det till synes intima och realistiska tilltalet döljer sig ett tämligen pompöst och patriotiskt kostymdrama där vi ska känna att den åldrande kungen, plågad av ryggont, bär hela nationens öde på sina axlar.
Därmed inte sagt att "Kungens val" är ointressant. Den fungerar utmärkt som historielektion och skådespeleriet är bra med Anders Baasmo Christiansen som kronprins Olav och en formidabel Jesper Christensen i titelrollen (svenska Tuva Novotny får däremot inte mycket speltid som kronprinsessan Märtha). Den danske veteranskådespelaren Christensen (Håkon var ju för övrigt från Danmark) slår åter fast sin position som nordisk films främste ålderman efter Max von Sydows exil till Frankrike. Fast lite pikant är det att Christensen spelar kung i en film med fadd rojalistisk bismak med tanke på att han är en uttalad republikan som vägrade att ta emot riddarkorset från Drottning Margrethe.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 21 april
Gå till toppen