Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lärare med nazistkoppling slutar på Kävlingeskola

Läraren som avslöjats med att gå på nazistmöte har slutat i Kävlinge. Kvinnan har själv sagt upp sig, bekräftar skolchefen för Sydsvenskan och HD.

Läraren, längst till vänster, gick på mötet med Nordiska motståndsrörelsen i januari, "av nyfikenhet", har hon sagt. Hon förnekar medlemskap.
Sydsvenskan och HD berättade i mars i flera artiklar om Kävlingeskolan och lärarens nazistkopplingar. I januari deltog hon på ett medlemsmöte för Nordiska motståndsrörelsen, landets farligaste nazistgrupp, enligt Säpo. Bilder från mötet visar läraren iklädd en tröja med reklam för ett antisemitiskt socialt nätverk.
Efter mötet har läraren utsatts för attentat, samt utpekande affischer, signerade Afa, på skolan där hon jobbar.
Händelsen har vållat Kävlinge kommun stora problem. Enligt tidigare uttalanden har läraren inte visat något problematiskt beteende i sin roll som lärare. Samtidigt går Nordiska motståndsrörelsens ideologi varken ihop med skolans värdegrund – eller demokrati överhuvudtaget, visar partiprogrammet.
Läs också Lärare gick på nazistmöte och spred antisemitism – jobbar kvar på skolan
Skolinspektionen och Lärarnas ansvarsnämnd granskar fortfarande läraren. Men för Kävlinge kommuns del tycks nu problemet vara löst. Kvinnan har under en tid inte jobbat på skolan, utan att kommunen har velat säga varför. Nu erfar Sydsvenskan och HD att hennes anställning har avslutats.
– Hon har sagt upp sig, bekräftar skolchef Barbro Börjesson.
Hade ni uppmanat henne att säga upp sig?
– Det vill jag inte kommentera.
Vad angav hon för skäl?
– Jag har egentligen inte mer att kommentera. Hon har sagt upp sig och vi väntar nu på skolinspektionens bedömning, säger Barbro Börjesson.
Sedan 2015 krävs som huvudregel legitimation för att arbeta som lärare. Lärarnas ansvarsnämnd utreder nu om kvinnan ska få behålla sin lärarlegitimation eller inte.
Gå till toppen