Sport

Lister vinnare direkt i oväntad singelchans

Malmöklubben Fair Plays Cornelia Lister visade framfötterna direkt när hon fick chans att spela singel i Sveriges kamp för att klättra upp en nivå i tennisens nationsturnering Fed Cup.

Cornelia Lister fick chansen i singel i Fed Cup i Litauen och vann sin andra match när Sverige slog Norge.
I sin debut pressade hon Sloveniens Dalila Jakupovic till ett avgörande set och dagen därpå kom första segern när hon slog Norges Malena Helgø i raka set, 6–4, 6–0.
– Jag spelade precis som jag skulle göra, så det var grymt, säger hon när Sydsvenskan når henne på telefon i Litauen.
Men nu handlar det ju om lagtennis och Cornelia Listers insats speglar Sveriges – även Fed Cup-ankaret Johanna Larsson förlorade sin singelmatch mot Slovenien för att sedan vinna lätt mot Norge, likadant såg det ut i dubbel där Sverige representerades av Jacqueline Cabaj Awad och Kajsa Rinaldo Persson.
Så efter 0–3 mot Slovenien och 3–0 mot Norge väntar en avgörande gruppspelsmatch mot Sydafrika på fredagen.
Seger där och Sverige spelar playoff på lördagen om att klättra upp en nivå nästa år till grupp 1 i Europa/Afrikadivision i Fed Cup.
– För mig var det förvånande att jag fick gå in och spela singel, eftersom jag har stått still på den internationella singelrankningen ganska länge, säger Cornelia Lister.
– Men jag har presterat väldigt bra på träningarna sedan vi började träna med laget inför Fed Cup.
Dubbel har varit ett större fokus på senare tid och där har Sverige ett trumfkort i paret Johanna Larsson och Cornelia Lister.
De stod över mot både Slovenien och Norge, eftersom de matcherna redan var avgjorda efter de båda singlarna, men lär få kliva in och spela om dubbeln blir avgörande mot Sydafrika eller i den kommande playoff-matchen.
– Johanna är rankad etta i Sverige i dubbel och jag är tvåa, så det kan man nog räkna med, säger Cornelia Lister och skrattar.
Singeldebuten var lite darrig, men Cornelia Lister lyckades hantera det på ett bra sätt. Med tanke på att hon är rankad 606 i världen och hennes motståndare på plats 134 var det en bra start.
– Och skönt att ha debuten avklarad.
Sydafrika har fått stryk av både Slovenien och Norge, 0–3 i båda matcherna.
På pappret ska det vara en enkel seger på väg mot playoff.
– Men det är Fed Cup, man representerar inte bara sig själv, utan hela landet. så det är en mycket större grej och allt kan hända, betonar Cornelia Lister.
– Spela här är inte det lättaste heller med bollar och underlag, det går väldigt fort.
Gruppspelet avgörs inomhus på hardcourt i Šiauliai, Litauen. Danmark är en trolig motståndare för Sverige i playoff.
Gå till toppen