Sverige

Misstänkt för våldtäkt släppt på fri fot

Den yngste misstänkte i fallet med den så kallade Facebook-våldtäkten i Uppsala har släppts på fri fot. Men åklagaren är ändå övertygad om att han kommer att dömas.

Uppsala tingsrätt släpper en av de tre män som misstänks för den så kallade Facebook-våldtäkten på fri fot. Arkivbild.
– Jag blev förvånad. Jag kan inte tänka mig annat än att det har med åldersfaktorn att göra, säger åklagare Magnus Berggren till TT om frisläppandet.
Mannen som släppts är den yngste av de tre åtalade och är 18 år. Åklagaren tror trots allt att domstolen kommer att bedöma honom som skyldig till brott.
– Min uppfattning är att han kommer att bli dömd. Bevisningen är så stark och det nya materialet som kom in från Facebook under rättegången menar jag har stärkt åtalet även mot 18-åringen, säger Magnus Berggren.
Den misstänkta våldtäkten på en kvinna i 30-årsåldern inträffade i januari i en lägenhet i Uppsala. Fallet blev mycket uppmärksammat eftersom delar av händelseförloppet sändes live i en Facebook-grupp med över 60 000 medlemmar.
Tre män – 18, 21 och 24 år – åtalades. De två yngre misstänks för våldtäkt medan den äldre misstänks för medhjälp och grovt förtal. Han var den som sände det hela live på Facebook.
Dom faller i början av nästa vecka.
– Vi bedömer att våldtäkt i ett sådant här fall har ett straffvärde om minst tre år för en 21-åring eller äldre, och vi yrkade på ett långt och kännbart fängelsestraff, säger Magnus Berggren.
Fakta

Detta har hänt

Den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum i en lägenhet i Uppsala en tidig morgon den 22 januari.

Den kom till polisens kännedom genom att människor ringde och larmade om att övergreppet sändes live på Facebook.

Sändningen skedde i en sluten grupp som enligt uppgift ska ha över 60 000 medlemmar.

De tre männen greps på platsen och kvinnan, i 30-årsåldern, togs om hand. Polisen stoppade sändningen.

Delar av filmen har spridits över hela världen och översatts till ett tiotal olika språk, enligt åklagaren.

Gå till toppen