Zlatan

Max Wiman: Skadan inte slutet – Zlatan låter aldrig någon annan få sista ordet

Scenariona är otaliga hur jag sett Zlatan Ibrahimovic avsluta sin karriär. Inte någon gång har bilden varit att Malmös världsartist ska sätta punkt med en skada.
Zlatan har i nästan allt han företagit sig regisserat sin egen historia. De stora undantagen är väl två – att han inte vunnit Champions League och att han inte fått utmärkelsen till världens bäste spelare.
Nog för att han säkert målat upp bilder att ta mästerskapsmedalj med Sverige, men någonstans tvivlar jag på att han riktigt trott på det.
Att han har en tydlig plan för hur karriärens sista år ska se ut, är därför en självklarhet. Han älskar säkert också att hålla den för sig själv och låta oss andra spekulera.
Minns bara avskedsföreställningen i PSG, när hans pojkar kom in med Zlatans tröjnummer och orden ”King” och ”Legend” på ryggen.
Att göra ett svenskt avslut med att skjuta Manchester United till Europa League-seger på Friends den 24 maj var liksom ett givet stopp på Zlatans resa. För även om Zlatan är ”vår” Malmöpåg, får vi väl erkänna att han satt en del avtryck – inte bara som en blivande staty – på just den arenan.
Det är lätt att se Zlatan Ibrahimovic som kung i LA, som hyllad stjärna i Hollywood. En amerikansk sprakande slutshow är väl det mest realistiska scenariot för en legendar.
Men visst har jag mer än en gång sett bilden när han höjer Champions League-pokalen för ett europeiskt storlag.
Jag har sett honom dra till Kina och Qatar för så mycket pengar att det inte går att begripa.
”Korsband är ett av idrottens största gissel, men nej rubriken ”Korsbandsskada tvingar Zlatan att sluta” har aldrig funnits i en enda tanke.”
Och ja – bilden av en återkomst i MFF-tröjan har inte gått att sudda bort, har funnits där som en oundviklig drömbild för att ingenting är omöjligt när det gäller Zlatan.
En avslutning i Europa på sommaren, ett kontrakt – som nu diskuterats – i USA från vårsäsongens start och en höstlig Zlatangata – förlåt Eriksgata – genom Sverige och Europa med MFF i kamp om SM-guld och Champions Leaguepoäng.
Under 17 år i toppfotbollen har han bara blivit starkare och starkare i en trots allt vuxnare kropp. Visst har Zlatan Ibrahimovic varit skadad, men sällan mer än några veckor, kanske en månad.
Korsband är ett av idrottens största gissel, men nej rubriken ”Korsbandsskada tvingar Zlatan att sluta” har aldrig funnits i en enda tanke.
Zlatan när han lämnade planen i EL-matchen mot Anderlecht. Nu väntar en hel fotbollsvärld på beskedet.Bild: ANDREW YATES
Zlatan fyller 36 år i höst – och om det nu är en korsbandsskada som drabbat honom – går han mot 37 innan en sådan svår skada är läkt och han redo för spel igen. Det ska inte kunna gå, det är inte ens mänskligt att försöka.
”Han vill skriva det sista kapitlet i sin sagolika berättelse själv, har aldrig låtit någon – eller något – annat styra över honom.”
Just därför tror jag inte att Zlatan Ibrahimovic stoppas av en korsbandsskada.
Han vill skriva det sista kapitlet i sin sagolika berättelse själv, har aldrig låtit någon – eller något – annat styra över honom.
När Manchester Evening News efter skadan och matchen mot Anderlecht skrev ”Du skulle ha hittat mer rörlighet från Zlatan Ibrahimovics Stockholms-staty än Manchester United anfallaren i går kväll”, blev övertygelsen än större.
Zlatan låter aldrig någon annan få sista ordet.
Läs alla artiklar om: Fotboll: Zlatans skada
Gå till toppen