Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sparkrav kan ge längre köer och sämre möjlighet att upptäcka tidig hudcancer

Flera tusen färre gråstarrsoperationer, sämre möjlighet att upptäcka hudcancer på ett tidigt stadium. Det är några befarade effekter när Region Skåne vill sätta patienttak inom de fria vårdvalen för att spara 250 miljoner kronor.

– Köerna kommer att öka igen, patienterna med hudsjukdomar försvinner ju inte för att man sätter ett tak för antalet behandlingar, säger Thorhildur Danielsdottir, verksamhetschef på privata Diagnostiskt Centrum Hud i Malmö.
– Innan vårdvalet infördes för hudsjukvård 2014 kunde det ta ett år att få tid, nu klarar Region Skåne vårdgarantitiden på tre månader. Om vi misstänker malignt melanom kan patienten få tid här för kontroll inom en vecka.
Vårdvalen, möjligheten att välja privat eller offentlig vårdgivare inom elva områden har införts successivt i Skåne sedan 2009. Inom specialiteten hudsjukvård går nu var tredje patient till någon av de tio privata mottagningar som har avtal med Region Skåne.
Fler patienter får snabb behandling genom vårdvalen och köerna har kortats rejält. Men kostnaden har också dragit iväg.
Det sparförslag som politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden (hsn) ska ta ställning till på fredagen har siktet inställt på fem vårdval: operationer av grå starr, allmän ögonsjukvård, hudsjukvård, specialisttandvård för barn och missbruksbehandling.
Förslaget innebär att Region Skåne från 2018 sätter en ram för hur många patienter som kan få behandling.
• För grå starr föreslås taket bli 17 000 operationer, (19 650 förra året)
• För annan ögonsjukvård sätts kostnadstaket till 149 miljoner kronor (170 mkr 2016).
• Hudsjukvården får ett kostnadstak på 173 miljoner (204 mkr 2016).
• Specialisttandvård för barn (bland annat tandreglering) kan fortsätta ungefär som tidigare och missbruksbehandlingen (LARO) får extraanslag.
Den privata hudsjukvården är ett av de vårdval där antalet besök ökat mest. På Diagnostiskt Centrum Hud prioriteras patienter med hudförändringar som kan misstänkas vara elakartade.
Gary Riboe har haft tur och fått en återbudstid i Malmö. Han har oroat sig för några mörka hudutväxter på låret.
– Jag ringde till en mottagning i Lund, men där var det väntetid på fyra månader. De här märkena som jag haft några år, men de har växt och ändrat sig den senaste tiden, säger han.
Ole B Christansen är en av de nio hudläkare som jobbar på mottagningen. Han kan lugna Gary Riboe med att det rör sig om åldersvårtor, som han ändå fryser med flytande kväve så att de faller av.
Gary Riboe var orolig för några hudförändringar på låret och kunde snabbt få en återbudstid. Men han blir lugnad av läkaren Ole B Christiansen.Bild: Hussein El-alawi
På mottagningen finns två operationsrum, som främst används för att ta bort hudförändringar som visar sig vara elakartade, som melanom, skivepitelcancer och basaliom. Här opererades förra året 112 patienter med malignt melanom, de flesta i så tidigt stadium så att cancern var botbar.
– Hudtumörer ökar snabbast av alla cancerformer i Sverige, och Skåne ligger i topp på antalet fall. Det ändras inte även om man skär ner vårdproduktionen säger Thorhildur Danielsdottir.
2016 betalade Region Skåne över en miljard kronor för de fem specialistvårdvalen , vilket är 245 miljoner över budget.
Nu vill den rödgröna ledningen i Region Skåne dra i bromsen.
Kostnaden per behandling/operation inom vårdvalen har redan pressats ner. Den konsekvensutredning som regiontjänstemännen gjort om sparförslaget pekar på risken att privata vårdgivare ger upp och att patienterna får vänta längre. Men sjukvården befinner sig i ett "ansträngt ekonomiskt läge".
”Om sparförslaget blir av kommer det absolut att leda till längre köer för patienterna" säger verksamhetschefen Thorhildur Danielsdottir på Diagnostiskt Centrum Hud.Bild: Hussein El-alawi
Thorhildur Danielsdottir på Diagnostiskt Centrum Hud har svårt att förstå hur något kan bli bättre om patienter med misstänkt hudcancer måste vänta och gå via vårdcentral för att komma till en erfaren specialist.
– När hudcancer upptäcks och behandlas innan den hunnit sprida sig, så sparar man ju både senare stora kostnader inom sjukvården och mycket lidande för patienterna, säger hon.
– Och det är inte så att sjukhusklinikerna kan ta fler patienter, vi har ett gott samarbete med dem och under våren har vi hjälpt sjukhusen med 400 patienter.
Oron för kommande besparingarna är stor bland de privata vårdgivare i Skåne som har avtal enligt vårdvalet. Men också på de sjukhuskliniker som också är en del av vårdvalet.
Lars-Erik Wirestrand, verksamhetschef på hudkliniken på Kristianstads lasarett, är talesperson för kollegorna på sjukhusen i Kristianstad, Helsingborg, Malmö och Lund. I ett brev till sjukvårdspolitikerna understryker han att "sjukhusenheterna redan idag producerar på topp av sin förmåga".
– Jag ser stora risker med detta förslag. Man kan visst diskutera förändringar i vårdvalet, men min uppgift är att påpeka möjliga konsekvenser, säger han.
Fakta

Vårdvalen i Skåne

Vårdvalen har införts stegvis 2009-14.

Idag kan skåningar välja: vårdcentral, barnvårdscentral, barnmorskemottagning, operation av grå starr, psykoterapi, smärtmottagning (MMS), audionom, specialisttandvård för barn, hudsjukvård, missbruksbehandling, ögonsjukvård.

Sparförslaget handlar om grå starr (15 mottagningar), ögonsjukvård (12 mottagningar), hudsjukvård (13 mottagningar), missbruksbehandling (18 mottagningar), barnspecialisttandvård (91 mottagningar).

Gå till toppen