Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Terrormisstänkt syrier frias från attentat i Malmö

Den 30-årige syriske flyktingen som åtalats för terroristbrott genom ett brandbombsattentat i Malmö frias av tingsrätten.
Domstolen sågar Säpos bevisning som undermålig.

Den utbrända lokalen på Norra Grängesbergsgatan.Bild: Bengt Arvidson
Mannen stod åtalad för att den 11 oktober i fjor ha kastat in molotovcocktails i en shiamuslimsk fest- och bönelokal vid Norra Grängesbergsgatan i Malmö.
Sista rättegångsdagen yrkade chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström att han skulle dömas till ett långt fängelsestraff för terroristbrott alternativt mordbrand.
Men omedelbart därefter försatte tingsrätten mannen på fri fot.
Därmed stod det klart att han inte skulle dömas för terroristbrott. Men knappt hade mannen släppts förrän Säpo grep honom igen.
Nu konstaterar tingsrätten för det första att branden inte utgjorde något terroristattentat
– Ett av rekvisiten för att den aktuella branden ska bedömas som ett terroristbrott är att gärningen objektivt sett allvarligt har kunnat skada staten Sverige. Så har enligt tingsrätten inte varit fallet utan för det krävs gärningar av en helt annan och mycket allvarligare beskaffenhet. I stället ska gärningen rubriceras som mordbrand, förklarar chefsrådman Lennart Strinäs.
Dessutom sågar domstolen åklagarens bevisning att det var 30-åringen som kastade brandbomberna.
Tingsrätten skriver i domen att den tekniska undersökningen av brottsplatsen inte har gett något fynd som binder 30-åringen till platsen. Det finns inte heller något vittne som kan peka ut honom som gärningsman.
Som Sydsvenskan avslöjade tidigare i veckan har Säpo inlett ett ärende enligt Lagen om särskild utlänningskontroll i syfte att så snabbt som möjligt få syrierns treåriga uppehållstillstånd indraget – och få honom utvisad ur landet.
Det betyder att Säpo anser sig ha bevis för att 30-åringen har kopplingar till Islamiska staten, att det finns stor risk att han begår terrordåd i Sverige och att det är "särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet" att han kastas ut.
Gå till toppen