Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"The Borneo case": Stark dokumentär om skogsskövling

De svenska dokumentärfilmaren Erik Pauser har tillsammans med Dylan Williams följt skövlingen av regnskogen i Malaysia.Bild: Amp film

The Borneo case

BIO. DOKUMENTÄR. Sverige 2016. Regi: Erik Pauser, Dylan Williams. Med: Mutang Urud, Clare Rewcastle, Peter John Jaban, Lukas Straumann. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.30.

Ett dilemma för en dokumentärfilmare som brinner för sitt ämne är när det sker dåliga saker i verkligheten som gör själva filmen mer spännande. Tur då att också bra händelser kan leda till en bättre film.
Under sin berättelse om skövlingen av regnskogen på Borneo stöter regissörerna Erik Pauser och Dylan Williams på bägge situationerna. "The Borneo case" är som en gastkramande thriller med stor spänning, stora pengar, enorm kriminalitet, smutsiga brott, moraliskt förfall, vänskap, kärlek, uppror och engagemang. Dessutom har den huvudpersoner som inte kunde ha skrivits bättre i ett fiktivt manus.
"The Borneo case" tar avstamp i två tidigare filmer –"Tong Tana" (1989) och "Tong Tana - Det förlorade paradiset" (2001) –och spårar upp tidigare medverkande, men hittar också nya. I centrum står Mutang Urud, en tidigare aktivist, nu i exil i Kanada och Clare Rewcastle Brown, en undersökande journalist som tillsammans med dj:n Peter John Jaban driver piratradiostationen Radio Free Sarawak, som kämpar för att synligöra den korruption inom Malaysias regering som ligger bakom ett av de största miljöbrotten i modern tid.
Pauser och Williams rör sig mellan djungeln i Sarawak på Borneo, en hemlig studio i London, politiska högdjurskretsar runt Kuala Lumpur, ett stiftelsekontor i Basel och den solkiga affärsvärlden i Los Angeles, och allt är sammanbundet med laddad musik och en triggande voice over.
"The Borneo case" är lika mycket en filmisk kick som en engagerande ögonöppnare. Som kommer samtidigt som en rapport som visar att sju svenska banker investerar stort i företag som avverkar regnskog på Borneo.
Gå till toppen