Huvudledare

Ledare: Väljarna flyr. MP måste bli vassare.

Miljöpartiets språkrör har en del att ta tag i.Bild: Henrik Montgomery/TT
Gustav Fridolin var segerviss våren 2014. Med medvind från EU-parlamentsvalet i ryggen ställde han in siktet på att Miljöpartiet skulle bli riksdagens tredje största parti.
Där hoppades det gröna språkröret på alldeles för mycket. Valresultatet blev 6,9 procent, men möjligheten att ingå i regeringen tog udden av besvikelsen. Nya förhoppningar väcktes. Nu skulle centrala delar av den gröna politiken förverkligas och få nya väljare att strömma till.
Fast riktigt så blev det ju inte heller. Så här under den senare delen av mandatperioden kan det konstateras att MP fått förhållandevis litet genomslag i regeringen för sin politik.
"Idag ser det ut som en enpartiregering", klagade MP-veteranen Per Gahrton i Aftonbladet häromdagen. Han uppmanade partikollegorna att vara tuffare mot koalitionspartnern S.
Att döma av opinionssiffrorna måste något göras, ja, men att skylla på S är att göra det lätt för sig. Stödet för de gröna har dalat en längre tid och i ett par mätningar hamnar partiet nu rentav under riksdagsspärren: Sifo 3,2 procent; Inizio 2,5 procent.
Att ringa in problemet blir således oundvikligt när Fridolin gästar Ekots lördagsintervju 22/4. Men kommentarerna som hittills kommit från partiet har inte vittnat om krisinsikt.
"Vi fortsätter att leverera i klimat- och miljöpolitiken och räknar med att det ska ge resultat också i opinionssiffrorna", säger partisekreteraren Amanda Lind till Expressen.
Fast siffrorna har sjunkit parallellt med att partiet fått ökat politiskt genomslag i sina kärnfrågor. Det antyder att de gröna måste gräva lite djupare efter svaren.
De lättrörliga väljargrupper som MP tidigare lockat vänder sig nu åt andra håll. Enligt en analys som Demoskop har gjort går väljarströmmarna främst till S, V och C.
Att Centerpartiet lockar förvånar inte. C har liksom MP frihetliga drag jämte patos för klimat, miljö, integritet och småföretagande. Lägg till att C-ledaren Annie Lööf går från klarhet till klarhet som kommunikatör av politiska budskap. Det blir ett vinnande koncept.
På den punkten går det betydligt sämre för Fridolin och hans språkrörskollega Isabella Lövin.
Ta till exempel utspelet – efter terrordådet i Stockholm – om att sätta fotboja på vissa personer som fått avvisningsbeslut. Reaktionerna blev starka sedan Fridolin fått förslaget att framstå som mer omfattande och långtgående än det egentligen var tänkt –och mer i konflikt med de grönas själ.
Nu ställer sig en majoritet i riksdagen bakom tanken, men för de gröna är skadan skedd.
Tendensen att hamna i skuggan är ett klassiskt problem för en mindre part i en koalitionsregering. Men det räcker inte som förklaring till de grönas kräftgång.
Miljöpartiet kan alltjämt ha mycket att tillföra – särskilt om de liberala dragen stärks. Klimat och miljö är angelägna framtidsfrågor. Men budskapet måste vässas om partiet ska hålla sig kvar i riksdagen. Det blir en viktig uppgift på den gröna partikongressen i maj.
Gå till toppen