Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På marsch för vetenskapen

Forskare världen över tar upp kampen mot alternativa fakta och vetenskapsförakt. På lördagen demonstrerade människor jorden runt för vetenskapen.

Manifestationen "March for Science" vid Medborgarplatsen i Stockholm.
Initiativet till "March for science" kommer från USA där Trumpadministrationen ifrågasatt bland annat klimatforskning och forskningen hotas av nedskärningar i statsbudgeten. I Washington samlades tusentals demonstranter som Donald Trumps konvoj var tvungen att passera när han var på väg till ett militärsjukhus. "Sluta att förneka att jorden dör" stod det på ett av plakaten utmed hans väg.
Det var bara en av flera manifestationer från Sydney till Accra. I London deltog skådespelaren Peter Capaldi, mer känd som vetenskapshjälten Dr Who. I Ghana använde arrangörerna dagen till undervisning om miljöförstöring på ett lokalt plan. I Sydney krävde demonstranter i vita rockar politiskt stöd för forskningen.
I Sverige hölls manifestationer för vetenskapen i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå. I Stockholm samlades runt 2 500 för att manifestera vikten av vetenskap och vetenskaplig kunskap.
– Det var väldigt kul att se uppslutningen och känna stödet från folk. Det var flera jag pratade med som sade att de aldrig demonstrerat förut och det är väl inte så vanligt att forskare går ut på gatorna, säger Elisabeth Ekener, forskare på KTH och en av arrangörerna.
Gå till toppen