Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rysk skugga över franskt val

Ryssland kastar en skugga över presidentvalet i Frankrike på söndag. Med stöd till populister runt om i Europa hoppas Moskva undergräva EU, befarar bedömare i väst. Men i Moskva slår makthavare och anhängare ifrån sig anklagelserna. – Marine Le Pen respekterar Ryssland, säger aktivisten Maria Katasonova.

Den ryska politiska aktivisten Maria Katasonova är en stor anhängare av USA:s president Donald Trump och den franska presidentkandidaten Marine Le Pen.Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
När den franska presidentkandidaten Marine Le Pen nyligen reste till Moskva bjöds hon in till Kremls gyllene salar för en fika med president Vladimir Putin. Det var ett ovanligt möte mellan en president och en utländsk presidentkandidat, bara veckor innan det franska valet, vars första omgång äger rum på söndag.
Efteråt sågade Le Pen EU:s ”orättvisa och löjliga” sanktioner mot Ryssland. Musik i Kremls öron förstås, men den ryska regeringen har bestämt avfärdat anklagelser om inblandning i andra länders politik. Det gäller flera EU-länder där EU-skeptiska populister knutit band till Moskva, men även presidentvalet i USA i höstas.
– Det är en intern angelägenhet för Frankrike och det är det franska folkets val, som vi absolut respekterar, sade det ryska utrikesdepartementet talesperson Maria Zacharova vid en presskonferens i veckan, som svar på en fråga om Rysslands syn på det franska valet.
– Ryssland har aldrig uttalat sig om någon föredragen kandidat.
Det var inte bara Putin som rullade fram röda mattan för Le Pen. Med en bukett blåa rosor och en dubbel kindpuss välkomnades hon även av sitt kanske främsta fan i landet: Kremlvänliga aktivisten Maria Katasonova.
Katasonova arbetar för Evgenij Fjodorov, politiker i maktpartiet Enade Ryssland och ledare för nationalistgruppen NOD. Men hon har också gjort sig ett större namn som NOD:s unga ansikte utåt – gärna bredvid ett porträtt av Trump eller Le Pen.
Till TT säger Katasonova att hon är övertygad om att Le Pen vinner valet. Hon anklagar Frankrike och Tyskland för att föra en politik som försvagar Europa, och enligt henne kan bara Le Pen förhindra kontinentens "undergång”.
– Först och främst så är Marines seger Frankrikes seger, säger hon, men tillägger att det nog även skulle gynna Ryssland.
– Marine Le Pen respekterar Ryssland och ser inte en fiende i det utan en allierad, och det är definitivt en positiv signal.
Katasonova avfärdar helt att Ryssland skulle försöka påverka utländska val. Amerikanska underrättelsetjänster har däremot sagt sig vara övertygade om motsatsen.
Enligt Katasonova utnyttjas Ryssland som politiskt slagträ.
– De rådande makterna i Europa gör vad som helst för att inte ge Marine Le Pen segern, säger hon.
Den beskrivningen står i skarp kontrast till internationella bedömares. Enligt Andrej Kolesnikov, expert vid tankesmedjan Carnegie i Moskva, så ser Kreml gärna att Le Pen eller konservative François Fillon vinner, och man gör sitt bästa för att se till att så också blir fallet.
Det gäller inte minst engelskspråkiga statliga medier som RT och Sputnik, varav det senare till och med har en egen filial i Frankrike. Dessa två pekas ofta ut som nyckelkanaler för Rysslands propaganda riktad mot utlandet, ett verktyg som Kreml enligt Kolesnikov inte drar sig för att utnyttja i franska valet.
– Ja, Ryssland blandar sig i, men jag tror inte att propagandan räcker för att på allvar påverka franska medborgare, säger han.
Men helgens franska val är inte unikt, enligt bedömare i väst, som med oro blickar framåt även mot andra kommande val i Europa. Särskilt i Tyskland har frågan väckt debatt. Säkerhetstjänsten har varnat för ryska påverkansförsök inför höstens val till förbundsdagen och allt närmare band mellan ryska politiker och högerpopulistiska och invandrarfientliga Alternativ för Tyskland (AFD).
En rapport från amerikanska tankesmedjan Atlantic Council pekade i höstas ut en rad europeiska rörelser som ”trojanska hästar” – grupper som Ryssland knutit band till i hopp om att splittra en mot Ryssland negativt inställd europeisk opinion.
I Ryssland har rapporten mötts av skepsis. Pavel Kanevskij, docent i statskunskap vid Moskvauniversitetet, säger sig inte ha sett konkreta bevis för rysk påverkan och anser att Ryssland blivit syndabock när EU brottas med egna interna problem.
– Att säga att Ryssland är skyldigt är en tveksam slutsats, säger han.
– Men det är ömsesidigt och Ryssland använder ofta motsvarande antivästlig retorik för att skylla ifrån sig sina många misstag och problem på hemmaplan.
Fakta

Ryssland och Donald Trump

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets amerikanska valrörelse och många undrar om det var till president Donald Trumps fördel. I nuläget pågår flera utredningar, både i kongressen och i olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har nu tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, även om hans nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn tvingades avgå efter att det visat sig att han inte sagt hela sanningen om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör till vicepresidenten.

Samtidigt har de ryskamerikanska relationerna de senaste åren varit mycket kyliga, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på annekteringen.

På senare tid har även relationerna mellan Trumps regering och Ryssland till synes försämrats, efter det att USA bombat ett av den syriska regimens flygfält. Bombningen var ett svar på en kemgasattack mot civila som stora delar av omvärlden skyller på den syriska regimen. Ryssland forsätter dock att hålla den syriska regimen om ryggen.

Fakta

Så här kan ett val påverkas

Genom att odla kontakter eller mer eller mindre öppet ge stöd till kandidater och intressegrupper som ligger i linje med den politiska inriktning som avsändarlandet förespråkar.

Underblåsa farhågor och misstankar om att valet inte har gått rätt till. Genom att sprida oro och polarisering i samhället försvagas det demokratiska systemet eftersom människor kan börja ifrågasätta rättssäkerheten i valprocessen.

Smutskasta kandidater som man inte vill ska vinna eller nå framgång i valet, eftersom de kan sätta käppar i hjulet för avsändarlandets intressen och handlingsfrihet.

Underblåsa rädslor, till exempel genom att sprida desinformation eller överdriva problem i ett samhälle, om det gynnar de kandidater och intressegrupper som man ser som användbara för den egna strategin.

Genom egna uttalanden. Ett traditionellt sätt är att använda "public diplomacy", det vill säga när exempelvis politiker eller andra nyckelpersoner gör uttalanden som på olika sätt är koordinerade. Det kan handla om att hävda eller stödja förklaringsmodeller som antyder att det kan bli farligt att välja en inriktning som stödjs av vissa kandidater som man inte vill se nå framgång.

Källa: Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan

Fakta

Ryssland och valen i Europa

Flera europeiska underrättelsetjänster har varnat för att Ryssland hjälper högerextrema partier genom dataintrång och desinformation.

Den oberoende franska presidentkandidaten Emmanuel Macron hävdar att han har blivit måltavla för ryska attacker eftersom han vill ha ett starkt och enat Europa.

I Tyskland har förbundskansler Angela Merkel varnat för att rysk nätbaserad desinformation kan försöka påverka opinionen inför parlamentsvalet i september.

Nederländerna återgick till ett analogt röstningssystem vid parlamentsvalet i mars i år, av oro för utländsk påverkan i valet.

Gå till toppen