Nord & Francke

Skam, analys avsnitt 2 - frustrationen!

Vi skärskådar den norska serien varje vecka. Idag: Allt vi inte vet.

Bild: NRK
Detta är alltså en analys av avsnitt 2 i fjärde säsongen av Skam. Vi skriver om varje avsnitt på detta sätt. Planen är att publicera varje lördag. Och obs: Varning för spoilers! Titta helst på avsnittet först och läs sen.
Två veckor med Skam och känslan är: frustration.
Kanske är det inte bra för mitt psyke, det här, att se serien bit för bit. När jag såg de tidigare säsongerna i ett enda snabbt flöde så blev den här grejen med hur ska det GÅ med allt inte så himla dominerande eftersom jag bara tankade fram avsnitt efter avsnitt på SVT Play. Och alla gånger jag har sett om avsnitten har det ju varit av andra skäl än att få reda på hur det går.
Men nu. Nu upptäcker jag helt andra kvaliteter i dramaturgin. Manusförfattaren och regissören Julie Andem är mycket bra på att suga på karamellen och låta spänningen löpa från scen till scen. Vi tillåts aldrig bli nöjda. Man kan bländas av briljansen, men också bli helt tokig på att förlösningen dröjer.

1. Noora och William

Redan i avsnitt tre i förra säsongen kom Noora hem från London, dit hon flyttat tillsammans med William. Hennes förklaring var att han jobbade för mycket och hade blivit helt pengafixerad men att de fortfarande var tillsammans. Genom hela säsong tre befann sig deras förhållande i skuggan av det som hände mellan Isak och Even men nu finns här en säck att knyta ihop. I förra avsnittet berättade Eva att hon hört av Penetrator-Chris att William blivit ihop med en annan tjej, i London. I veckans avsnitt sitter Noora med Sana på skolgården och är precis på väg att berätta vad som egentligen var skälet till att hon flyttade hem till kollektivet igen – när Mari kommer fram till dem och samtalet avbryts. Aaaaaarrrgghh.

2. Even och ballonggänget

Vi vet att Even och killgänget från Elvebakken känner varandra. De är lika gamla och Even gick i deras skola innan han hoppade av för att gå om tredje klass på Hartvig Nissen. Even och Mikael (längst till vänster på bilden) var kompisar och spelade in en film tillsammans som Isak sett när han googlade på Even. I gänget finns också Sanas storebror Elias och hennes span Yousef. Det var någon slags dramatik kring Evens skolbyte, men det har aldrig framgått vad. I luften ligger nu att Even, och även Isak, ska stöta ihop med Bakka-killarna och att det på något sätt ska bli jobbigt. Isak har redan undrat över varför Sana sitter och tittar på en bild på Yousef och Mikael i klassrummet. Världarna är på väg att kollidera.
Skamsajten, där man kan följa serien scen för scen under veckan och även läsa sms och se Instagrambilder mellan varven så publicerades i torsdags en tramsig Youtubefilm med ballonggänget. När Evens namn nämndes försvann genast den glättiga stämningen. Lite svårt att hänga med i norskan här, men lyssna noga från ca tre minuter in i klippet:
Detta kommer att få betydelse – men för vad? Isaks och Evens förhållande? Sanas och Yousefs trevande närmanden? Kanske både och. Det vet vi inte än.

3. Sana & Yousef

Andra avsnittets första scen är en av årets två höjdpunkter hittills i Skam. Sana står på sitt rum och söker ro för att be men blir avbruten av att en låt med The Weeknd plötsligt spelas högt i ett annat rum. Hon ger upp och går dit med arga steg – bara för att få se Yousef dansa och mima på ett sätt som man bara gör om man är för sig själv. Hon kan inte låta bli att smygtitta och han blir väldigt generad när han upptäcker henne. Senare skickar han en vänförfrågan till henne på Facebook och hennes leende när hon sitter och kollar igenom hans bilder...så mycket kärlek. Hur kommer deras förhållande att utvecklas? Klart att detta kommer att ta tid – men jag vill veta nu.

4. Russebussen

Hittills har jag tänkt att allt ståhej kring russebussarna har varit en macguffin, det vill säga något som hjälpt till att driva handlingen framåt men som inte har någon egentlig betydelse. Efter veckans avsnitt är jag inte lika säker. Sana verkar helt bestämd över att de ska köpa Maris russebuss för 300 000 norska kronor som de ännu inte har och hetsar för att få till stånd en affär. Varför är det så viktigt för henne och hur ska hon, Vilde, Eva, Chris och Noora få fram så mycket pengar på kort tid? Det är här man börjar undra varför det är en polis i sidhuvudet på Skamsajten...
Avsnitt 2 av nya säsongen av Skam finns nu på SVT Play. Varje lördag kommer ett nytt avsnitt. Klippen som avsnitten består av kan under veckan ses i ett flöde efterhand de läggs ut på Skamsajten.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Läs alla artiklar om: Tv-serien Skam
Gå till toppen