Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

125-åriga Malmöklubben GAK Enighet klarar unga tuffingar: ”Här inne gäller våra regler”

Det sjuder av liv precis som vanligt när Sydsvenskan besöker 125-åringen på själva födelsedagen. – Ändå är det lördag och vi har boxare som tävlar i Rosengård sporthall och taekwondospelare som är på Baltiskan. Och så är vi med på Rosengårdskarnevalen med ett gäng från karaten och kickboxningen, närmast ursäktar sig GAK Enighets ordförande Leif Almö.

Ceyda Resneli och Ali Panaai tränar thaiboxning. Enighet är så gammal som förening att man fick behålla Malmö-Gripen i stadsvapnet.Bild: Christian Örnberg
Den 22 april 1892 bildades Gymnastik- och Atletklubben Enighet och första hemvisten blev "Hoddan" en träningslokal som faktiskt låg på Rådmansgatan precis bakom den tennishall som nu rivits. Då gällde gymnastik och brottning - boxningen kom något år senare.
I dag har Enighet 11 sektioner och cirka 1500 aktiva medlemmar.
– 80 procent har utländsk bakgrund. Det är ganska fantastiskt. Vi har ledare från olika kulturer och religioner. Som kampsportklubb har vi haft det lättare att nå ungdomar till exempel från Rosengård - vi har 250 medlemmar bara därifrån, säger Leif Almö.
Josefin Rosenhed och Tomas Ong tränar Kendo.Bild: Christian Örnberg
Vi börjar med att spana in de som tränar kendo. Att föra ett samtal är inte helt lätt, för inte bara träsvärden viner, det gör också kommandon och rop på japanska.
– En del har svårt att förstå det, men den japanska kulturen är en del av deras kampsporter. De som tränar och tävlar här lär sig mer om den och lär sig respektera den, säger Leif Almö.
Även om kendodräkterna döljer deltagarna, kan vi ana att det är vuxna ungdomar och äldre som tränar här.
Ömer Idrizi, 5 år, Ediz Idrizi, 7 år och Hilma Waller 5 år tillhör Enighets yngsta judokas.Bild: Christian Örnberg
Vi förflyttar oss in i judohallen, där vi möts av ett gäng pigga fyra-sjuåringar.
– Judo och karaten är största sektionerna. Vi har olika åldersgränser. Judo kan man börja när man är fyra, karate, taekwondo och kendo när man är åtta, boxning vid tretton och kick- och thaiboxning vid femton.
Föräldrarna ser förresten träningen från fiket på andra sidan fönsterrutorna.
– Grundregeln är att vi inte har föräldrarna inne i träningslokalerna. Ett par av sektionerna har inte fönster, så där får de vara - med strikta restriktioner, säger Leif Almö.
Karatens intåg var det som verkligen fick föreningen att växa på 70-talet.
– En skånsk miljonär "donerade" den amerikanske tränaren Ted Hedlund till oss, stod för alla kostnader i två år. Hedlund har gjort fantastiskt mycket för Enighet och är kvar i dag 47 år senare, säger Leif Almö.
Anders Ljungar-Chartelon instrueras av iaido av tränaren Åke Pekkarinen.Bild: Christian Örnberg
Från Rådmansgatan flyttade Enighet till en lokal på Mjölnaregatan, innan man flyttade något kvarter bort till Gamla saluhallen på Lugnet, som skulle bli hemvist mellan 1954 och 1986 under namnet Södra sporthallen. I dag är det vackra huset en Nettobutik.
– Vi hade ett fantastiskt kontrakt där. Det var så välskrivet att kommunen inte kunde tvinga oss att flytta om vi inte godkände en ny lokal, men till slut ville de göra saluhall där igen och då hittade vi till slut de här lokalerna.
Vi befinner oss i PLM:s gamla fabrik på Sofielund, som sedan 1986 är en fantastisk anläggning med japanskt tehus, vattenfall och funktionella lokaler för alla sektioner.
– Vi ville vara här. Det är ett av områdena med störst problem socialt, vi försöker hålla låga avgifter, säger Leif Almö.
– Vi fick lägga ner badmintonsektionen när vi flyttade. Här är för lågt i tak. Men de aktiva slussade vi till andra föreningar - det smärtade mig däremot när vi fick ge upp den klassiska brottningen på grund av för klent intresse, säger Leif Almö.
OS-mästaren Karl-Erik Nilsson från 1948 är en Enighetsprofil i brottningen, men Anders Ahlgren har förmodligen gått den märkligaste olympiska matchen någonsin. 1912 mötte han finländaren Ivar Böhling i final och efter nio timmar och femton minuter var matchen fortfarande inte avgjord. Båda brottarna tilldelades då var sin silvermedalj - inget guld, alltså.
Leif Almö är också japansk konsul för södra Sverige. Nästa besök i Japan blir hans 40:e.Bild: Christian Örnberg
Nästa stopp är thaiboxningen och lite mer vuxna ungdomar igen.
– Vi drar till oss lite tuffingar, så är det, konstaterar Leif Almö. Vi har också många problembarn som söker sig inte minst till den boxningen. Men här inne gäller våra regler. Vi rubbar inte dem. Vi har stängt av folk, vi är konsekventa. Det kan också bli etniska bråk. Vi kan hota med polisen, föräldrar och skolan och de knycker på nacken - men hotar vi med att de får lämna klubben, då förstår de allvaret.
Vi avslutar med att gå in till de företrädesvis äldre gentlemän som tränar iaido, med "riktiga" svärd.
– Vi har aktiva medlemmar i olika sektioner upp till 75-årsåldern i vår förening, säger Leif Almö, 73 år och ordförande sen 1982 och som började träna brottning i Enighet på 50-talet.
Den mest berömde medlemmen genom tiderna? Det råder nog inga tivivel.
– Zlatan Ibrahimovic tränade taekwondo här i tonåren, avslutar Leif Almö.
Fakta

Malmös äldsta och än i dag verksamma idrottsföreningar

• Malmö KK (MS) 1869

Malmös äldsta nu aktiva förening. Ursprungsföreningen hette Malmö Simsällskap (MS) och står än i dag för simskola och simhopp. Breddverksamhet finns även i Limhamns Simsällskap, medan all tävlingsverksamhet sedan 1993 är samlad under namnet Malmö KK. Redan 1982 bildades Malmö KK och JSM- och SM-deltgande skedde i klubben med det nya namnet.

Gymnastikföreningen Svea 1872

Sveriges äldsta nu aktiva gymnastikförening grundades den 18 september 1872 på hotell Svea på Norra Vallgatan. Hotellet är sedan många år känt som Savoy.

Föreningsnamnet Svea togs förstås till stor del på grund av platsen för bildandet, men också för att Svea rike just den dagen (!) fick en ny kung i Oscar II, samt att man trodde att det var den första gymnastikföreningen i Svea rike (vilket visade sig fel, då en förening bildats i Göteborg 1869.

Föreningsmärket, fyra kantställda F, hmtades från Tyskland: Frisch, Frei, Fröhlich och Fromm (frisk, fri, glad och from).

I dag bedriver ett 50-tal medlemmar motionsgymnastik i föreningen.

• Malmö Roddklubb 1883

Har i huvudsak bedrivit sin verksamhet i Malmös kanaler genom alla år. Sedan 1942 har man klubb- och båthus nära Slussplan. Redan 1912 hade Malmö RK olympisk representation i Stockholm. I dag finns verksamhet inte bara för tävlande utan också motionärer och studenter.

• GAK Enighet 1892

I slutet på 1800-talet träffades Malmös slaktare på Slagthuset för att göra upp sina affärer. Men man skröt också vem som var starkast och utanför bygganden tävlade man med kulstänger och vikter. Efter en tid bestämde man sig för att bilda en klubb för att ha en mer organiserad träning. Den 22 april 1892 bildade därför Gymnastik och Atletklubben Enighet.

Boxning och brottning blev snabbt de stora grenarna, men även fotboll stod på programmet ett tag. I Dag är det kampsporter i alla dess former som föreningen bedriver.

Verksamheten sker i dag i Enighets Sportcenter på Sofielund, där lokalerna omfattar 3000 kvadratmeter.

• Limhamns Skytteförening 1897

Har i dag lämnat Limhamn och skjuter ute vid Spillepengen (Arlöv). Den gamla skjutbanan mellan Sibbarp och Bunkeflo ska bebyggas. 110 medlemmar i dag skjuter pistol och en del gevär och även svartkrut.

• IFK Malmö 1899

Föreningen är en av Sveriges äldsta fotbollsklubbar. Fyra år efter klubbens bildande blev fotbollen ett huvudspår sedan många spelare kommit från Malmö Velociped Klubb (!). Handboll blev också en stor sektion och även ishockey bedrevs. Den följdes senare av en liten bandysektion.

Under tidigt 70-tal var IFK en av de första i Malmö att satsa på kvinnlig fotboll.

1960 ledde IFK Malmö allsvenskan i fotboll efter vårsäsongen och fick därför representera Sverige i Europacupen, där man gick till kvartsfinal. I dag spelar IFK:s herrlag i division 2.

Handbollssektionen startades 1927. I dag är handbollen och fotbollen två separata föreningar.

• Malmö Lawn Tennisklubb 1899

Hade under många år sitt säte i och vid den nyligen rivna Tennishallen invid Malmö idrottsplats. Så småningom bytte klubben namn till Malmö Tennisklubb och 1972 byggdes den första inomhusbanan i det som kom att heta Bellevuestadion och som i dag heter Hyllie Sportcenter. I december 1999 gick MTK ihop med Bellevue Tennisklubb och bildade MBTK.

”Slamkryparen”

• Malmö Segelsällskap 1876

Likviderades 1921 och gick upp i MYK. Självständig igen 1924. Avbröt sin aktiva verksamhet 1939 för att återkomma först 1967.

Malmö Yacht Klubb (MYK) och Segelsällskapet Trindeln (SST). Håller till Limhamns Småbåtshamn

*Med reservation för någon missad förening. Dokumentationen är svår att få ett samlat grepp om.

Gå till toppen