Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bedömare: Macron vinner nästa omgång

Bedömare är eniga om att mittenkandidaten Emmanuel Macron är den sannolike vinnaren i nästa valomgång. Och det kan få stor betydelse för Europa och samarbetet i EU, anser Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska institutet.

Emmanuel Macron och hans fru Brigitte på söndagskvällens valvaka.Bild: Thibault Camus/AP-TT
– Europa kommer att stabiliseras och det ger också en resonansbotten i förhållandet till Storbritannien. Det är möjligt att Europa nu är tillbaka på spelplanen som en stark kraft, säger han.
Motkandidaten Marine Le Pen vill däremot att Frankrike ska lämna EU. Det kan ge henne ett sämre utgångsläge i andra omgången, eftersom en majoritet av fransmännen stöder unionen.
Men Mats Karlsson påminner om att det är parlamentsval i juni, och att Marine Le Pen är en reell faktor i fransk politik.
– Det här är andra gången i landets historia som vi har högernationalister i andra presidentvalsomgången – hennes pappa och hon själv – så detta är inte kraft som är uträknad.
Frankrikekännaren och journalisten Ingmarie Froman pekar på det förhållandevis höga valdeltagandet.
– Med tanke på att det är undantagstillstånd, att det inträffade ett terrordåd i torsdags, att valrörelsen varit så märklig, att två av fyra toppkandidater är föremål för brottsutredningar, så är det väldigt intressant att valdeltagandet är nästan lika högt som förra gången. Det visar att det finns ett vitalt intresse för politiken, säger hon.
Froman tror att valresultatet i den första omgången är ett startskott på en osäker politisk tid i Frankrike där Macron kommer att behöva gör allt för att samla parlamentariskt stöd i nationalförsamlingen. Stödet som andra kandidater nu uttalar för honom kommer inte att komma gratis.
Fakta

null

.

Gå till toppen