Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drabbande om liv på flykt

Av och med Abdul Hadi Husam Muhialdeen. Regi: Jonas Jarl. Komposition: Elis Jarl Skute. Södra Communityteatern, Malmö stadsbibliotek, 22.4

Turist? Eller terrorist?
Orden ligger snubblande nära varandra, konstaterar Abdul Hadi Husam Muhialdeen i monologen om sitt liv. Men nej, han är ingetdera. Det är ett helt annat ärende som fört honom hit, till Sverige och Malmö stadsbibliotek.
Femton år gammal flydde Hadi från krigets Aleppo tillsammans med sin mamma och lillasyster. I tre år levde de i Kairo i hopp om en möjlighet att fortsätta resan norrut, mot Sverige där tre bröder redan väntade. Men processen drog ut på tiden och för att försörja familjen tvingades femtonåringen arbeta hårt.
- När jag var barn ville jag bli stor och få ett arbete, berättar Hadi. Men i Egypten ville jag inget annat än att få bli ett barn igen.
För att överleva mentalt började han löpträna tillsammans med Cairo Runners och i löpningen fann han styrkan att stå ut tills beskedet äntligen kom. Vägen till Sverige låg öppen och han skulle få träffa sina bröder igen.
Fem tomma stolar får representera den splittrade syskonskaran. Fem stolar att vräka omkull, krypa upp i, ständigt återvända till. Frustrationen är tydlig i Hadis berättelse, återgiven på ömsom svenska, ömsom engelska. I dag är han nitton år gammal och bosatt i Sverige, säker men ändå inte trygg. Kvar i Aleppo finns morfadern, som nyligen fängslats och torterats av den syriska säkerhetspolisen.
Hadis berättelse har dramatiserats av Södra Communityteaterns konstnärlige ledare Jonas Jarl och tonsatts av Elis Jarl Skute, men bärs i hög grad av hans egen gestaltning. Skickligt och dynamiskt växlar han i tempo, töjer och bänder berättelsen till sin fulla potential. Fram ur flyktingstatistikens kolumner stiger en ung man med en kropp och en röst och en blick som inte väjer. Lyssna på honom.
Fotnot: Monologen går på turné och kommer bland annat att ges under politikerveckan i Almedalen.
Gå till toppen