Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åsa Anderberg Strollo: Ingen faktaresistens här, inte

”Allt” av Marc Martin (Mirando bok, 2017) är en jordenruntresa i bilderboksformat för 3-6-åringar. Charmiga färgglada bilder och rörig fakta om allt från Hong Kong, Amazonas, kossor, Antarktis och sömniga sengångare som blir en skön introduktion till hela världens geografi.
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Barn är nyfikna och vetgiriga, men det betyder inte att de automatiskt blir intresserade av allt vad historia, fysik, kemi eller biologi heter. Det vet alla som stått vid ett fornminne eller i ett naturreservat och försökt väcka barnens fascination genom att läsa högt från en informationstavla. Om de ens står kvar bredvid när man läst klart, är de ofta rejält uttråkade.
Det är inte så konstigt heller, det konstiga är väl att vi försöker. Vi minns väl själva böcker från vår barndom med alltför faktaspäckad text, tråkigt urval och tilltal och hur förödande det kunde vara för vår nyfikenhet. Varför läser vi inte på innan vi åker ut till fornminnet, eller lägger ner och låter barnen upptäcka själva och fråga?
Om man vill läsa på hemma är det lätt att hitta riktigt bra faktaböcker för barn. Svenska barnboksinstitutet rapporterade för några veckor sedan att fakta som är anpassad för olika åldrar ges ut i större omfattning än på mycket länge. Men varför är det så? Är moderna barn mer vetgiriga och nördiga än tidigare generationer? Köps böckerna av föräldrar med ”early learning"-ambitioner som skippar sagor till förmån för vetenskap eller är faktaböckerna helt enkelt bättre och roligare än förr?
Ja, ja, ja skulle jag säga. Det är allmänt trendigt att nörda ner sig i olika ämnen, föräldrar är väldigt ambitiösa idag och moderna faktaböcker är allt annat än gamla informationstavlor och överlastad tråk-text. Uppslagen är ofta ett myller av korta texter och bilder på ett sätt som väcker nyfikenhet och läslust. Och fniss. Humorn i moderna faktaböcker tror jag är en av många förklaringar till varför genren växer nu.
Ämnet är såklart också föremål för diskussion på LitteraLund som inleds idag och fortsätter hela veckan. På torsdag pratar Lena Sjöberg om sin bok ”Slående fakta om hjärtat” (Opal, 2016) i vilken hon skriver: ”Visste du att blåvalens hjärta är stort som en bil? Hur kommer det sig att våra blodådror är blå när blodet är rött? Hur många hjärtan har daggmasken? Och vad gör hjärtat på dass, egentligen?”
Seminariet heter ”Med nyfikenhet som mål” och de andra medverkande är Linnéa Krylén, Martin Emtenäs och Bengt-Erik Engholm (se mer på litteralund.se).
En faktabok kan vara svaret på tusen frågor, en fin present, och dessutom en bra ingång till läsning i största allmänhet. En tid när min son tyckte att böcker var tråkiga så lånade jag höga staplar med faktaböcker från biblioteket varje gång jag var där. Ämnena spelade ingen större roll, jag kunde ta en bok om hajar, en om kroppen, rymden, om ledsna hästar (jo, det finns!) teknik, historiska epoker och hur man gör experiment med godis. Sen spred jag ut böckerna hemma, men sa att ingen fick röra dem på några villkor, än mindre läsa.
Om det funkade? Ja! De förbjudna faktaböckerna började så klart flyta runt i hemmet och sonen blev en bokslukare som vi andra. Och utöver det hade vi många roligt nördiga samtal.

Nya faktaböcker värda att spana efter:

”Nordiska gudar” av Johan Egerkrans (B Wahlströms 2016) har precis som föregångaren ”Nordiska väsen” trolskt vackra och mäktiga illustrationer och handlar om asagudar och mytologi. Författaren varvar berättelser från de gamla Eddorna med ”fakta” om jättar, monster, gudar, valkyrior med flera.
Gå till toppen