Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ännu en misstänkt i terrorutredningen

Ytterligare en man har anhållits i utredningen kring terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Myndigheterna tiger om hans misstänkta inblandning, men enligt tingsrätten är rubriceringen terroristbrott.

Den anhållna mannens mamma visar skadorna på dörren där polisen tog sig in i lägenheten i Örkelljunga på söndagseftermiddagen.Bild: Johan Nilsson/TT
Mannen anhölls av chefsåklagare Hans Ihrman på söndagen. Den anhållne är 26 år och greps i skånska Örkelljunga efter att tungt beväpnad polis slagit till mot bostaden där han ska ha bott med sin mamma.
Han är nu förd till häktet i Kronoberg i Stockholm där han övervakas noggrant.
Polisen skriver i ett pressmeddelande att mannen greps efter det att "en mycket stor mängd förundersökningsmaterial har bearbetats". Förundersökningen innefattar 700 förhör, 300 beslag och över 1 000 tips.
Mannen måste begäras häktad av åklagaren senast onsdag den 26 april.
– Något mer har vi inte att säga just nu. Åklagare Hans Ihrman som är förundersökningsledare är inte tillgänglig för media, säger Annika Collin, pressansvarig på myndigheten.
Säkerhetspolisen tiger också om anhållandet och bekräftar endast att en person är gripen "inom ramen för den här utredningen". I övrigt hänvisar man till förundersökningssekretess.
I och med att den nye misstänkte anhölls lämnas handlingar in till Stockholms tingsrätt. I dessa handlingar framgår att mannen är misstänkt för terroristbrott och att hans försvarare blir advokaten Karl Harling.
– I det här läget har jag bara en kommentar och det är att jag kan bekräfta att jag har blivit förordnad som försvarare, säger han.
Mannen greps på söndagseftermiddagen på ett av Migrationsverkets lägenhetsboenden i Örkelljunga. TT har talat med kvinnan som säger sig vara 26-åringens mamma.
– Polisen, de var beväpnade från topp till tå och hade hundar med sig. De betedde sig som om han vore någon sorts brottsling, säger kvinnan som är uppriven.
Hon säger att hon och sonen flydde från "diktatorn Ramzan Kadyrov" i Tjetjenien och kom till Sverige som flyktingar för två och ett halvt år sedan. De fick höra talas om terrordådet på Drottninggatan via Facebook.
– Vi fick höra att någon uzbek hade gjort det – men vad min son skulle ha för koppling till den här uzbeken, det förstår jag inte.
Kvinnan är både trött och förtvivlad. Hon har pratat med många journalister under dagen.
TT: Och har ni hört talas om den här uzbeken?
– Bara via internet! Både jag och min son, bara via internet, via Facebook. Min son är inte skyldig. Hundra procent inte skyldig.
Sedan tidigare sitter den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov häktad, misstänkt för terroristbrott. Akilov har via sin advokat erkänt att han var den som körde lastbilen längs Drottninggatan den 7 april. Fyra personer dödades, 15 skadades och många chockades.
En tid efter terrorattacken anhölls ytterligare en man. Men misstankarna var för svaga och åklagaren hävde det anhållandet. Mannen togs ändå i förvar eftersom det fanns ett tidigare beslut om att han ska utvisas från Sverige.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att det är "anmärkningsvärt" att polis och åklagare varken uppger brottsmisstanke eller misstankegrad om 26-åringen. Åklagarmyndigheten meddelar att man är medveten om det stora intresse som råder kring utredningen och ytterligare information kommer att släppas framöver.
– Det kan vara så att de inte vill säga någonting för att det kan finnas ytterligare personer som är misstänkta. Då vill man inte flagga för tydligt för dem att de är under lupp, säger Magnus Ranstorp.
Han hoppas att det kommer att hållas en presskonferens angående anhållandet.
– Det är ju viktigt att man klargör i sådana här fall vad det är som sker så att det inte blir några oklarheter.
Fakta

Dådet på Drottninggatan

Klockan 14.53 den 7 april kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns.

Fyra människor dödades. Tre avled på Drottninggatan och en på sjukhus.

De som miste livet i attacken var två svenska medborgare – en elvaårig flicka och en kvinna från Ljungskile, en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet och häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt misstänkt för terroristbrott. Vid häktningsförhandlingen erkände han, via sin advokat.

Rakhmat Akilov hade sökt uppehållstillstånd, men fått avslag. Avslaget överklagades, men migrationsdomstolen ansåg inte att hans berättelse var trovärdig. Akilov skulle utvisas från Sverige, men utvisningen kunde inte verkställas.

Gå till toppen