Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det är hög tid att Sveriges regering avskaffar den grymma tvåårsregeln.”

Istället för att förhindra skenäktenskap underlättar tvåårsregeln i utlänningslagen för våldsamma män att hämta en kvinna från ett annat land, utsätta henne för fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld. Det skriver företrädare för Kvinnojouren i Lund.

Manifestation för att påminna om det våld kvinnor utsätts för. Problemet med män som missbrukar den tvåårsregel som finns i utlänningslagen har varit känd i decennier, skriver artikelförfattarna.Bild: Hussein El-Alawi
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Idag kan en kvinna som invandrar till Sverige som anhörig till en svensk man, som hans sambo eller fru, få permanent uppehållstillstånd först efter att relationen varat i två år. Denna regel, som kallas tvåårsregeln, kom till för att förhindra skenäktenskap. Men om det är syftet har regeln ingen verkan, och har aldrig haft det. Däremot bidrar regeln till att män med en usel kvinnosyn kan behandla sina invandrade fruar som om de inte vore vatten värda.
Tvåårsregeln är en reglering i utlänningslagen och har funnits sedan 1983. Istället för att förhindra skenäktenskap underlättar regeln för våldsamma män att hämta en kvinna från ett annat land, utsätta henne för fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld, samtidigt som han kan hota henne med att hon måste stanna kvar hos honom för att inte bli utvisad. Inget hindrar mannen från att skilja sig från kvinnan efter ett och ett halvt år, något som då medför att kvinnan kastas ut ur Sverige och tvingas återvända till ett land hon med största sannolikhet har haft goda skäl att lämna. Samtidigt kan den våldsutövande mannen åka och hämta en ny fru som han kan behandla på samma sätt.
Ovanstående scenario är inte en hypotetisk tankekonstruktion. Det är en högst verklig situation för många invandrade kvinnor idag.
Att en man som en invandrad kvinna lever tillsammans med misshandlar henne ger alltså inte henne generell rätt att få stanna i Sverige vid händelse av skilsmässa, om relationen varat i mindre än två år. Det finns undantag där kvinnan kan få uppehållstillstånd om förhållandet upphört främst på grund av att hon eller hennes barn utsatts för våld eller annan allvarlig kränkning av sin frihet eller frid. Men enligt lagens förarbeten och praxis är kraven höga på hur allvarligt våldet ska vara – någon “enstaka episod” eller “enstaka mindre allvarliga” våldshandlingar medför inte att kvinnan beviljas fortsatt uppehållstillstånd.
Det krävs även att sammanboendet inte varit “helt kortvarigt”, och ju kortare kvinnan och mannen bott tillsammans, desto högre är kravet på att våldet är allvarligt. Det krävs förstås också bevis, vad kvinnan säger räcker inte. Bevisning i form av till exempel polisanmälningar, läkarintyg, intyg från sociala myndigheter och kvinnojourer är ofta utom räckhåll för kvinnan, som inte sällan lever isolerat hos mannen med ytterst begränsad kunskap om sina rättigheter. Lagstiftningen legitimerar således “lite” och “lindrigt” våld.
Tvåårsregeln innebär att många kvinnor som invandrat till Sverige och idag lever med en våldsutövande svensk man, tvingas stanna kvar i förhållandet för att inte riskera utvisning ur landet. Även i de fall mannen inte misshandlar henne är vetskapen om hur lagen förhåller sig en psykisk terror för många kvinnor.
Problemet med män som missbrukar tvåårsregeln har varit känd i decennier. Lagens baksida, och allvarliga konsekvenser, har påtalats otaliga gånger av många organisationer som arbetar för kvinnors rättigheter.
Tvåårsregeln är inte värdig ett land som vill kalla sig jämställt. Vi anser att jämställdhet skall gälla alla kvinnor, inte bara de som har permanent uppehållstillstånd, medborgarskap eller de som är födda i Sverige. Inte minst är det ovärdigt ett land med en regering som kallar sig feministisk att ha kvar denna lag. Det är därför hög tid att regeringen avskaffar denna grymma regel.

Xhenita Shala

ordförande för Kvinnojouren i Lund

Monica Håkansson,Kristina Johnsson, Ninna Kallin, Patrice Soares, Fanny Spångö, Jukka Tilli

ledamöter i styrelsen för Kvinnojouren i Lund
Gå till toppen