Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det är hög tid att Sveriges regering avskaffar den grymma tvåårsregeln.”

Istället för att förhindra skenäktenskap underlättar tvåårsregeln i utlänningslagen för våldsamma män att hämta en kvinna från ett annat land, utsätta henne för fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld. Det skriver företrädare för Kvinnojouren i Lund.

Manifestation för att påminna om det våld kvinnor utsätts för. Problemet med män som missbrukar den tvåårsregel som finns i utlänningslagen har varit känd i decennier, skriver artikelförfattarna.Bild: Hussein El-Alawi
Idag kan en kvinna som invandrar till Sverige som anhörig till en svensk man, som hans sambo eller fru, få permanent uppehållstillstånd först efter att relationen varat i två år. Denna regel, som kallas tvåårsregeln, kom till för att förhindra skenäktenskap. Men om det är syftet har regeln ingen verkan, och har aldrig haft det. Däremot bidrar regeln till att män med en usel kvinnosyn kan behandla sina invandrade fruar som om de inte vore vatten värda.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen