Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hylliebadet hyllas av besökare – men relaxavdelningen sågas av kvinnorna

Badgästerna hyllar Hylliebadet. Men relaxavdelningen sågas av kvinnorna: ”Ni borde separera relaxavdelningen för män/kvinnor. En del män glor jättemycket och man kan inte slappna av. Hade aldrig gått till relaxen som tjej”, visar en undersökning.

Hylliebadets besökare hyllar familjebadet. Men relaxavdelningen får kritik av kvinnor.Bild: Sanna Dolck/Malmö stad
Malmöbornas nya familjebadhus i Hyllie invigdes 2015. Starten blev turbulent – ungdomsgäng stökade omkring, personal utsattes för hot och de första tio dagarna skrevs hela 27 incidentrapporter.
Därefter har det lugnat ner sig, även om bråkiga ungdomsgäng och ett antal drunkningstillbud har skapat rubriker.
Läs också Badvärd om olyckan på Hylliebadet: Han trasslade in sig i linan
Men vad tycker egentligen Malmöborna om sitt nya badhus i Hyllie? Det har Malmö stad tagit reda på genom att intervjua 172 besökare vid tre olika tillfällen.
Resultatet: Oavsett bakgrund, kön, ålder, funktionsvariation eller geografisk hemvist hyllas badet av besökarna.
Undersökningen har genomförts vid tre olika tillfällen:
• En lördag mellan klockan 11 och 16.
• En måndag mellan 07.30 och 11.30.
• En torsdag mellan 16 och 20.
Alla intervjuade berättar att de är ”mycket nöjda” med standarden på Hylliebadet – inklusive familjebadet, 50-metersbassängen, lekbassängen, gymmet, omklädningsrummen, toaletterna, duscharna, städningen och kaféet.
Folk köade för att få en glimt av Hylliebadet när det invigdes 2015.Bild: Hanna F. Ellborg
– Det är vi mycket glada för. Vi hade 290 000 besökare förra året och nu har vi ökat under både januari och februari, säger Anki Magnusson, enhetschef på fritidsförvaltningens badenhet.
Men ett ställe på badhuset sågas dock av kvinnliga besökare: Relaxavdelningen.
”Unna dig en skön stund och njut i vår relaxavdelning. Här finns tre torrbastur och en ångbastu, en kallpool och två varmpooler, varav den ena är placerad utomhus med fantastisk utsikt över Hyllie”, beskriver Malmö stad själv avdelningen.
Läs också Flera hot mot personalen på Hylliebadets relaxavdelning
Men i undersökningen är det relaxavdelningen som enskilt får mest kritik. Miljön stämplas som hotfull, stökig och otrevlig.
Kvinnor upplever sig vara ”utstirrade av en majoritet av män” och en del avstår därför helt från att besöka relaxavdelningen.
Här är några kommentarer från besökare:
”Tråkigt att relaxen blivit en herrklubb, jag ser inte den delen av badet som ett alternativ.”
”Hade varit bra utan alla män! :). För mycket män i relaxen. Kan ej slappna av. Ingen personal på plats. Männen kollar för mycket och man vill inte bada med endast 10 män. Hade aldrig gått hit som ensam tjej.”
– Vi har haft problem med för mycket folk på relaxavdelningen, säger Anki Magnusson.
Hylliebadets relaxavdelning sågas av Hylliebadets kvinnliga besökare.Bild: Tomaz Lundstedt
När resultatet av undersökningen avslöjades satte Hylliebadet omgående in mer personal på relaxavdelningen, förklarar Anki Magnusson.
– Därefter har det blivit mycket bättre. Besökare känner sig tryggare, både kvinnor och män, säger hon.
En besökare har föreslagit att relaxavdelningen borde könssepareras, vad tycker du?
– Vi har redan separata tider på tisdagar och torsdagar, säger Anki Magnusson.
Ett uttalat mål är att Hylliebadet ska locka besökare från hela Malmö. Men vid undersökningens tre tillfällen kom 50 procent av de intervjuade från Limhamn-Bunkeflo, Centrum och Hyllie. Bara två procent var från Rosengård.
– Jag upplever att vi har besökare från hela Malmö och även från Danmark. Men bor man nära badet är det klart att man nyttjar det mer, säger Anki Magnusson.
Gå till toppen