Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Nu går Skam på torra land, del II

Tv-serien blir teater på danska – och Francke är skeptisk.

Bild: Jenny Rydqvist Petter Bjerregaard
Alla vill ha en vinnare. Skam har blivit en sådan otrolig succé och det är ofrånkomligt att serien ynglar av sig. Redan förra året meddelades att det ska göras en amerikansk version för USA och Kanada, det skrev bland annat New York Times om.
Och nu blir Skam teater. Det är Aveny-T i Köpenhamn som har köpt rättigheterna till att göra om serien till teaterföreställningar – det ska bli fyra stycken, lika många som säsongerna.
I höst är det premiär, den 15 september. Jag läser ett par norska artiklar om det hela och blir...inte entusiastisk.
Men först klickar jag mig vidare från teaterns sajt och läser beskrivningen av uppsättningarna. Berättelsen om Noora och William kallas en Romeo & Julia-historia och det är det ju inte. Den klassiker den ligger närmast är Stolthet och fördom av Jane Austen. Däremot finns en massa referenser till Baz Luhrmanns film Romeo + Julia i säsongen om Isak och Even – här har en hjälte korsklippt ur filmen och serien och visar flera exempel på hur serieskaparen Julie Andem låtit sig inspireras:
Aveny-T:s chef Jon Stephensen säger i en artikel på NRK att han ligger sömnlös på nätterna och grubblar över hur man ska få detta att bli tillräckligt bra. Jag förstår honom. Skam är så unikt i sitt tonfall och i sammansättningen av skådespelare – i begåvningen på alla nivåer – att det måste vara svårt att göra en egen version utan att falla platt. Även Julie Andem uttalar sig i artikeln som finns här.
Jag tvivlar inte alls på att detta görs med viss entusiasm och enligt uppgift ska rekryteringen av skådespelarna ha gått mycket grundligt till, precis som med tv-serien. Men när jag ser porträtt på vilka som ska spela rollerna känns det ändå så himla fel, kolla här. Möjligen är det gnälligt, men de här månaderna med Eva, Noora, Sana, Vilde och Chis, med Jonas, William, Isak och Even, och i den nya säsongen Yousef och Elias – de har satt sig så djupt inom mig att det är helt omöjligt att frigöra skådespelarna från rollerna.
Dessutom – språket. Norskan är en så stor del av det och jag älskar att ha lärt mig lite hobbynorska på köpet. Att alla ska prata danska – njae.
Låt mig gärna ha fel, men tills jag är överbevisad tillåter jag mig att vara skeptisk.
Nu går Skam på torra land, del II? Jo det finns ju en del I också, här.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen